neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΚ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
facebook
Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την αποδοχή της εισαγγελικής πρότασης από το Συμβούλιο Εφετών για ποινική δίωξη δημοτικών και άλλων παραγόντων της πόλης για το θέμα των πλαστών τιμολογίων στην ΠΑΕ Πανιώνιος την περίοδο 1994 - 2000 που βασικός μέτοχος ήταν ο Δήμος Νέας Σμύρνης καθώς και την παραίτηση του δημάρχου Νέας Σμύρνης Γ. Κουτελάκη. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη, η οποία και πρέπει απερίσπαστη να ερευνήσει κάθε πτυχή της υπόθεσης και να αποφανθεί. Ανεξάρτητα όμως από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, εγείρονται μια σειρά από πολιτικά ζητήματα, στα οποία καλούμαστε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση:...

1. Κατ’ αρχάς η όλη υπόθεση αφορά τη στρεβλή σχέση του Δήμου με την ΠΑΕ Πανιώνιος. Αφορά όμως και συνολικά το θολό τοπίο λειτουργίας των ΠΑΕ. Η εμπορευματοποίηση της άθλησης, το με κάθε μέσο κυνήγι των πρωταθλημάτων και η αξιοποίηση των ΠΑΕ για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων δεν μπορεί παρά να οδηγεί στην απαξίωση των ομάδων και στην εμφάνιση νοσηρών καταστάσεων, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθεστώς.
2. Η γενικότερη «περιπέτεια» της διαχείρισης του Πανιωνίου από το Δήμο, η υπόθεση του γηπέδου του Πανιωνίου, τα όσα βλέπουν σήμερα το φως σε σχέση με τη λειτουργία της ΠΑΕ την περίοδο 1994 - 2000, αλλά και αντίστοιχα περιστατικά από όλη την Ελλάδα, καθιστούν σαφές ότι ο εναγκαλισμός ενός δήμου με μία ΠΑΕ δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα, δεν αναπτύσσει, αλλά εκφυλίζει τόσο τον αθλητισμό όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι οι φορείς της πόλης, από το δήμο μέχρι τον τελευταίο σύλλογο, οφείλουν να λειτουργούν με ανεξαρτησία, με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.
3. Ο Συνασπισμός έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ ενός αθλητισμού για τον άνθρωπο και όχι για τα κέρδη. Έχει αγωνιστεί με συνέπεια ενάντια στην εμπορευματοποίηση, το φανατισμό, το χουλιγκανισμό, το ντόπινγκ. Διεκδικούμε το ξεκαθάρισμα και τον πλήρη διαχωρισμό του μαζικού αθλητισμού από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Την απόλυτη τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ και καμιά προνομιακή διευκόλυνση ή χάρισμα χρεών. Την απόλυτη εναντίωσή μας στην παραχώρηση δημόσιων χώρων για την ανέγερση εμπορικών κέντρων, με την επίφαση της κατασκευής γηπέδων.
4. Στη βάση όλων των παραπάνω, είναι προφανές ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέρουν βαρύτατη πολιτική ευθύνη όσοι διαχειρίστηκαν από θέσεις ευθύνης τη σχέση του Δήμου με τον Πανιώνιο. Η χρήση παράνομων πρακτικών ή η ανοχή τους στο όνομα του «καλού της ομάδας» ή γιατί «έτσι δουλεύουν οι ΠΑΕ» δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι. Ιδίως σε ότι αφορά την Αριστερά, μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις αξίες, τις θέσεις και τους αγώνες της. Ρόλος κάθε δημοτικής αρχής που ανέλαβε να διαχειριστεί την ΠΑΕ θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά η περιφρούρηση του δημόσιου χρήματος και των συμφερόντων των πολιτών, πολλώ δε μάλλον όταν ζητάει και επικαλείται τη στήριξη της Αριστεράς.
5. Ανεξάρτητα από την εν λόγω υπόθεση, ο Συνασπισμός, όλο το προηγούμενο διάστημα, άσκησε κριτική στα κακώς κείμενα, στηλίτευσε κάθε παρέκβαση της δημοτικής αρχής από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και συμμετείχε δυναμικά στα τοπικά κινήματα για τη βελτίωση της πόλης, για το κατέβασμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για την εγκατάλειψη των σχεδίων ανέγερσης εμπορικού κέντρου στον Πανιώνιο, για την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η Π.Κ. του ΣΥΝ Νέας Σμύρνης προχώρησε μαζί με άλλες πολιτικές συλλογικότητες και ενεργούς συμπολίτες στη δημιουργία ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης, η οποία εκφράζει τις θέσεις της Αριστεράς και η οποία θα συμμετέχει στις επόμενες δημοτικές εκλογές ανοίγοντας μια νέα αγωνιστική σελίδα στα συλλογικά πράγματα της πόλης μας.
6. Τέλος, θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές, όσο στενάχωρες κι αν είναι, καθώς αφορά και πρόσωπα με τα οποία συνεργαστήκαμε για χρόνια, αποτελεί δικαίωση της πάγιας θέσης μας, ότι η εγκαθίδρυση διαδικασιών συλλογικού ελέγχου και κοινωνικού απολογισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής μας, κάτι που δυστυχώς η Δημοτική Αρχή ουδέποτε, έστω, προσπάθησε να εφαρμόσει. Αποτελεί μήνυμα ότι ως οργανωμένη δύναμη της αριστεράς έχουμε την ευθύνη να κινηθούμε πολύ πιο εντατικά για την ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής, για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τις αποφάσεις που λαμβάνει ο δήμος, για την αντιπαράθεση με κάθε είδους συμφέροντα που επιβουλεύονται την ποιότητα της ζωής και τα δικαιώματα των κατοίκων της Ν. Σμύρνης. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Νέας Σμύρνης