neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΟΠΟΙΑ ΖΗΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΥΠΕΣΤΗ
facebook
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Με πρόσφατη απόφασή του ο Δήμος Ν. Σμύρνης δεσμεύτηκε, μετά από εισήγηση του Δημάρχου κ. Τζουλάκη, να διεκδικήσει στο μέλλον οποιαδήποτε ζημία υπέστη ο Δήμος μας, κατά το παρελθόν, όταν και αν αυτή αποδειχτεί...

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε στις 26/4 με αφορμή την πρόταση της αντιπολίτευσης (από τις παρατάξεις της κ. Κατσέλη και του κ. Κούπα) να οριστεί πολιτική αγωγή από το Δήμο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας στη γνωστή δίκη των «10» για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου.

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δύο παραπάνω παρατάξεις, από τη στιγμή που στο βούλευμα παραπομπής των «10» υπάρχουν σοβαρές αποχρώσεις ενδείξεις ότι ο Δήμος υπέστη μεγάλη ζημία, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία πολιτικής αγωγής, για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου. Η κα Κατσέλη ανέφερε σχετικά: « Εκλεχτήκαμε για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου. Ούτε ζητάμε, ούτε θέλουμε να καταδικαστεί κανείς... Είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι λάθος να μην παραστεί Πολιτική Αγωγή...».
Ο κ. Κούπας στη συνέχεια τόνισε ότι σύμφωνα με συμβουλές τις ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ όπου απευθύνθηκε ο Δήμος οφείλει να βάλει Πολιτική Αγωγή αλλιώς θα αποδυναμωθεί στο μέλλον οποιαδήποτε οικονομική διεκδίκηση στα αστικά δικαστήρια, ενώ ανέφερε ότι οι Δημ. Σύμβουλοι ενδέχεται να κατηγορηθούν και για παράβαση καθήκοντος.

Η ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Τζουλάκης και ο Δημ. Σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης και έγκριτος νομικός κ. Μαζαράκης επιχειρηματολόγησαν για το αντίθετο, γιατί δηλαδή δεν χρειάζεται να παραστεί ο Δήμος ως πολιτική αγωγή στα ποινικά δικαστήρια στη δίκη των «10». Οι δύο κύριοι τόνισαν καταρχήν ότι το δικαίωμα του Δήμου είναι προαιρετικό και συνήθως ασκείται όταν κάποιος είναι πεπεισμένος για την ενοχή των κατηγορουμένων, πράγμα που δεν συμβαίνει στην παρούσα δίκη, τόνισαν, ότι ο Δήμος δεν απεμπολεί το δικαίωμά του να διεκδικήσει αργότερα στα αστικά δικαστήρια, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια, πιθανή ζημία που μπορεί να καταλογιστεί στους κατηγορούμενους, ενώ ο κ. Μαζαράκης ανέφερε πολλές φορές ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμα επιμερισμένες ευθύνες η πολιτική αγωγή κατά πάσα πιθανότητα θα αποβληθεί.
Ανέφεραν επίσης, ότι η πολιτική αγωγή λειτουργεί ενισχυτικά στην κατηγορούσα αρχή (δηλ. τον εισαγγελέα), δεν εργάζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά θέλει να πετύχει μοναδικά καταδικαστική απόφαση. Η Π.Α. είναι υποχρεωμένη, ανέφερε ο κ. Μαζαράκης, να εμμείνει μέχρι τέλους στην καταδίκη των κατηγορουμένων, ακόμα κι αν προκύψουν αποδείξεις αθωότητας, δεν έχει ευελιξία.
Η Δημοτική Αρχή, τέλος, προς επίρρωση των λεγομένων της προσκόμισε και γραπτή γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου του Δήμου, η οποία αναφέρει ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά δυνητική η παράσταση πολιτικής αγωγής του Δήμου σε οποιαδήποτε ποινική δίκη και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Δήμος «...δεν απεμπολείται των τυχόν αξιώσεών του των απορρεόντων από τη δίκη».
«Αν τοποθετήσουμε Π.Α. είναι σαν να στερούμαι προκαταβολικά από τους κατηγορούμενους το τεκμήριο της αθωότητος» ανέφερε ο κ. Τζουλάκης και τόνισε: «Θεωρώ ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης έγινε από εμπάθεια και αποβλέπει στην πολιτική εξόντωση των κατηγορουμένων, συγκεκριμένα του κ. Κουτελάκη και της κ. Ιακωβάκη, και όχι στην τάχα ζημία που έφεραν στο Δήμο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι σε παρόμοια δίκη που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια και δικάστηκε πριν από μερικές μέρες, η αντιπολίτευση δεν έδειξε παρόμοια ευαισθησία να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου. Η υπόθεση αυτή μάλιστα αναφερόταν και στο βούλευμα της παραπομπής των «10», το οποίο θύμιζε ξεκάθαρα και για όσους το είχαν ξεχάσει, ότι ο Λουκάς Σιότροπος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων από παλαιότερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Πανιωνίου στην οποία συμμετείχε ο Δήμος, ενώ κατηγορούμενος για συνεργεία είναι και ο τ. Δήμαρχος Γιώργος Σιότροπος. Για τη δίκη αυτή, όμως, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να βάλουμε πολιτική αγωγή! Άρα θεωρώ ότι η πρόταση σας για παράσταση Π.Α. δεν είναι μια συνήθης πρακτική, αλλά στρέφεται μονομερώς ενάντια στον κ. Κουτελάκη και στην κα Ιακωβάκη."

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Σύμφωνα με την πρόταση του Δημάρχου κ. Τζουλάκη, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Δημ. Συμβούλιο επιφυλάχτηκε παντός δικαιώματός του και προτίθεται να διεκδικήσει στο μέλλον οποιοδήποτε χρηματικό ποσό αποδειχτεί ότι ζημιώθηκε ο Δήμος Ν. Σμύρνης και επιφυλάχτηκε παντός δικαιώματος του.
Η εισήγηση του Δημάρχου έλαβε 20 ΝΑΙ (της συμπολίτευσης, του κ. Πάγκαλη, του κ. Μπίσαλα και του κ. Καρούμπα), η πρόταση της αντιπολίτευσης έλαβε 9 ψήφους, ενώ η πρόταση της κας Τσαμασίρου η οποία συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Τζουλάκη, αλλά ζήτησε επιπλέον να ερωτηθεί το Νομ. Συμβούλιο του κράτους για το αν πρέπει να παραστεί πολιτική αγωγή στη δίκη έλαβε 2 ψήφους (της ιδίας και του κ. Μπεχλιβανίδη).

* Σ.Σ. Η δίκη του Λουκά & Γιώργου Σιότροπου ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2010 με καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.