neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ "ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ"
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

strofh logo.jpgΟι ενεργοί και ανήσυχοι πολίτες που ιδρύσαμε το Δεκέμβρη του 2009 δημοτική κίνηση με το σύνθημα «Θέλουμε μια δημόσια πόλη», σε πρόσφατη ολομέλειά μας της δώσαμε το όνομα «ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»...

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις δημοτικές εκλογές επιδιώκοντας τη συμπόρευση με συλλογικότητες, ομάδες και συμπολίτες που συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα, διεκδικώντας μια ζωή άξια να βιωθεί. Η συνάντηση αυτή μπορεί να βρει έδαφος πάνω στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει για κεντρικά πολιτικά ζητήματα (όπως η αντίθεση στον εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά και στο σχέδιο «Καλλικράτης»), καθώς και για τοπικά θέματα (όπως η άρνηση μας για εμπορικό κέντρο στον αθλητικό χώρο του Πανιώνιου, για την επιβολή τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για τη διεύρυνση των δημόσιων χώρων με κοινωνικό περιεχόμενο, για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στην διοίκηση του Δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών και ο κοινωνικός έλεγχος).

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα τον πρώτο απολογισμό μας. Στους έξι μήνες λειτουργίας της η «ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» με τις παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης του Δήμου απαίτησε την διαφάνεια, τη δημοκρατία και τις ανοικτές διαδικασίες, αλλά και διεκδίκησε τη λύση των καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών μας.

1. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/3/2010 προτείναμε την κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί πιστεύουμε ότι η παροχή αυτή αποτελεί υποχρέωση του Δήμου, πολύ περισσότερο σήμερα που οι νέοι άνθρωποι πλήττονται βίαια από την οικονομική κρίση –για την οποία δεν ευθύνονται– και δεν μπορούν πια να σχεδιάσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Άλλωστε το συνολικό έσοδο για τον Δήμο από τα τροφεία ανέρχεται στο ποσό των 243.000 €, που μπορεί να καλυφθεί από οικονομία σε άλλες πηγές δαπανών. Αγωνιζόμαστε παράλληλα για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για όλους τους δημότες.

2. Στην ίδια συνεδρίαση απαιτήσαμε η κατακύρωση των δύο μεγάλων διαγωνισμών για την διαμόρφωση της Πλατείας Καρύλλου (μεταξύ Κεντρικής. Πλατείας και Άλσους) προϋπολογισμού 3.690.000 ευρώ και της Πλατείας Χρυσοστόμου (είσοδος Ν. Σμύρνης) προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Δημαρχιακή Επιτροπή, λόγω της σπουδαιότητας και του οικονομικού μεγέθους τους, όπως επιτρέπει (και προτρέπει) ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Πιστεύουμε ότι για όλα τα έργα, μικρά ή μεγάλα, πρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο σε όλα τα στάδια (από την προκήρυξη της μελέτης έως την τελική ανάδειξη του κατασκευαστή-αναδόχου του έργου και τον απολογισμό εκτέλεσης του έργου). Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.

3. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην κατακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής της Πλατείας Χρυσοστόμου στον οποίο συμμετείχαν μόνο τρείς εταιρείες και δόθηκε έκπτωση μόλις 12%, ενώ για παρόμοιο έργο (πλατεία Καρύλλου) δύο μήνες πριν είχε δοθεί έκπτωση 56%. Υπηρετώντας το συμφέρον της πόλης, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος προκειμένου να ακυρώσει το διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει, καθώς ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συναγωνισμός μεταξύ των εργολάβων που κατέθεσαν προτάσεις. Λόγω του γεγονότος αυτού ο δημοτικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνόταν με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα μπορούσε αν αξιοποιηθεί για άλλους κοινωνικούς σκοπούς.
Τελικά, και μετά από μια σειρά παλινωδίες, η δημοτική αρχή φαίνεται να προχωρεί στην ακύρωση του διαγωνισμού, δείχνοντας ότι η μάχη μας για τη διαφάνεια στο Δήμο μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αλλά και πόσο σημαντικό είναι τα ζητήματα αυτά να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι πίσω από κλειστές πόρτες.

4. Στις 20/4/2010 μέλη της «ΣΤΡΟΦΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» με την παρουσία τους στην συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής έμπρακτα επιβεβαίωσαν το δημόσιο και ανοικτό χαρακτήρα των συνεδριάσεων και ζήτησαν να ενημερώνονται οι πολίτες για την ημερομηνία και τα θέματα κάθε συνεδρίασης. Επίσης ο χώρος των συνεδριάσεων να είναι προσβάσιμος από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

5. Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Δήμου στην ποινική δίκη παραγόντων του Δήμου και του Πανιωνίου για τα πλαστά τιμολόγια στην ΠΑΕ, διατυπώσαμε την άποψη ότι ο Δήμος οφείλει να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα κρίνει αν είναι σκόπιμη και αναγκαία η παρουσία εκπροσώπου του στη δίκη για τη διασφάλιση της αποζημίωσης για την οικονομική ζημιά που υπέστη ο Δήμος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Δήμος οφείλει να προσφύγει στα αρμόδια αστικά δικαστήρια και να απαιτήσει από τους υπεύθυνους την οικονομική αποζημίωσή του.

6. Πιστεύουμε ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, είναι προφανές ότι αναδεικνύονται σημαντικές ευθύνες για όσους καλλιέργησαν ή ανέχτηκαν ένα καθεστώς αδιαφανών σχέσεων μεταξύ Δήμου και Πανιωνίου. Και κυρίως καθιστούν σαφή τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η ταύτιση Δήμων και ΠΑΕ, μια νοοτροπία που δεν είναι ξένη στην πόλη μας ακόμη και σήμερα, είναι όμως επιτακτικό να εγκαταλειφθεί.
Ο Δήμος οφείλει να ενισχύει και να αναβαθμίζει διαρκώς τις αθλητικές δραστηριότητες που απευθύνονται και αφορούν όλους τους πολίτες, αλλά και να στηρίζει τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης, που διαχρονικά προσφέρουν το χώρο όπου συναντιούνται και κοινωνικοποιούνται γενιές συμπολιτών μας. Έχει όμως ταυτόχρονα την υποχρέωση να αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και το σφετερισμό του δημόσιου χώρου από οποιονδήποτε. Και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς μιας ΠΑΕ, ακόμη και αν αυτή φέρει ένα ιστορικό για την πόλη όνομα.
Όραμά μας είναι ένας Πανιώνιος που όχι μόνο δεν θα αισθάνεται απειλούμενος από τους ενεργούς πολίτες που διεκδικούν την προστασία των δημόσιων χώρων και την οικονομική διαφάνεια, αλλά θα πρωτοστατεί μαζί τους για όλα αυτά και θα διαχωρίζει τη θέση του από όσους επιδιώκουν να τον χρησιμοποιήσουν για αλλότριους σκοπούς, αλλά και από το θολό τοπίο του σημερινού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

7. Όσον αφορά τις Ιωνικές Γιορτές του Σεπτεμβρίου 2010, είμαστε αντίθετοι τόσο στη δαπάνη 265.000 ευρώ, την οποία καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων.
Πιστεύουμε ότι το κόστος, ο προσανατολισμός, ο τρόπος διοργάνωσης και η χρονική έκταση των Γιορτών πρέπει να αλλάξουν. Η Ιωνία και η Νέα Σμύρνη είναι πόλη με πολιτιστική παραγωγή, με ανθρώπους ανοικτούς στα νέα ρεύματα της τέχνης και οφείλουμε να αναδείξουμε αυτόν το χαρακτήρα της. Να δώσουμε χώρο στους νέους καλλιτέχνες, να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε την τοπική δημιουργία και τα πρωτοποριακά σχήματα. Να εξασφαλίσουμε ότι τα ποσά που δαπανώνται φτάνουν στους καλλιτέχνες δημιουργούς χωρίς τις μειώσεις των «πρακτορείων».

8. Δηλώσαμε έμπρακτα την αντίθεση μας στον Καλλικράτη και συμπαρασταθήκαμε με τη παρουσία μελών μας στους κατοίκους και τον Δήμαρχο Ελληνικού στον αγώνα τους. Η «ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» συμμετέχει στο δίκτυο ριζοσπαστικών κινήσεων που αντιμάχεται τον Καλλικράτη.