neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΙΒΟ
facebook
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Ξεκινάει επίσημα στις 7 Ιουλίου η προεκλογική περίοδος για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, τα κόμματα διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες, οι υποψήφιοι μετράνε τις δυνάμεις τους, οι δημοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσεi και σύντομα αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων...

Χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών η ανανέωση των προσώπων των υποψηφίων δημάρχων, καθώς η συντρηπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων στη Ν. Σμύρνη θα έχει νέους επικεφαλείς, αλλά και η πιθανή αντικατάσταση του παλιού «χρίσματος» των κομμάτων με απλή στήριξη.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΤΙ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ
Αξιοσημείωτη είναι στις φετινές δημοτικές εκλογές η επιφυλακτικότητα των περισσότερων υποψηφίων δημάρχων πανελλαδικά να λάβουν τα χρίσματα των κομμάτων. Οι περισσότεροι υποψήφιοι σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις δυνατότητες επιλογών στελέχωσης των ψηφοδελτίων τους και να επιτύχουν ευρύτερες συνεργασίες, αλλά και δεδομένης της απαξίωσης των κομμάτων από την κοινωνία, δεν επιθυμούν «χρίσματα» με τη σκληρή έννοια που είχε ο όρος στο παρελθόν, αλλά προτιμούν μόνο μια απλή στήριξη.
Ξεπερασμένο, όμως, ως πολιτική πρακτική φαίνεται να θεωρείται πλέον το κομματικό «χρίσμα» στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και από τα ίδια τα κόμματα. Έτσι, εκτός από τους μεγάλους δήμους, τα δύο μεγάλα κόμματα προσανατολίζονται να μη δώσουν «χρίσματα» στις προσεχείς εκλογές. Πιο πιθανό θεωρείται να δοθούν απλά «στηρίξεις», ενώ σε περιπτώσεις που οι απόψεις διχάζονται μεταξύ των υποψηφίων συζητιέται να μη δοθεί σε κανέναν ούτε χρίσμα, ούτε στήριξη την πρώτη Κυριακή και να δοθεί «στήριξη» τη δεύτερη Κυριακή σε όποιον προκριθεί απευθείας από την κοινωνία για το δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η «στήριξη» αυτή των κομμάτων δεν είναι απλώς ένα «ξαναβάπτισμα» του χρίσματος, αλλά έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές και επιτρέπει στους υποψηφίους να είναι πιο «ελεύθεροι». Για παράδειγμα στους υποψηφίους που θα έχουν απλή στήριξη το κόμμα δεν θα απαιτεί την κατάρτηση ψηφοδελτίου με αυστηρά κομματικά κριτήρια, όπως όταν δίνει χρίσμα, ούτε απαιτεί προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με τα όργανα του κόμματος, όπως γίνονταν με τους «χρισμένους» υποψηφίους.

ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
Η πλειοψηφούσα παράταξη μετά την παραίτηση του επί 3 τετραετίες Δημάρχου κ. Γιώργου Κουτελάκη εξέλεξε ομόφωνα στη θέση του το νυν Δήμαρχο κ. Σταύρο Τζουλάκη, ο οποίος εκτός απροόπτου θα οδηγήσει την πλειοψηφούσα παράταξη στις δημοτικές εκλογές. Ο κ. Τζουλάκης είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο μας.
Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Νόρας Κατσέλη ότι δεν προτίθεται να κατέβει ξανά ως υποψήφια δήμαρχος, μάλλον θα περάσει στην αρχηγεία του πρώτου σε σταυρούς συμβούλου της του κ. Παναγιώτη Τσιάπη, ο οποίος είναι και αυτός υποψήφιος για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που στις δύο προηγούμενες εκλογές είχε στηριχτεί από ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, θα έχει σίγουρα νέο αρχηγό προερχόμενο από το ΚΚΕ (πιθανόν το Δικηγόρο και υποψ. Βουλευτή Λευκάδος κ. Βρεττό), αφού η συνεργασία των δύο κομμάτων έληξε και η ΔΑΣ έχει αποσύρει εδώ και καιρό τη στήριξη της στον κ. Καρούμπα που προερχόταν από το ΔΗΚΚΙ.
Η παράταξη «Νέα Σμύρνη – Νέα Σελίδα» με αρχηγό τον κ. Κούπα που στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το χρίσμα της ΝΔ, το διεκδικεί και πάλι. Αν καταφέρει να το κερδίσει ξανά (γιατί ακούγεται και το όνομα ενός νέου υποψηφίου) μάλλον θα είναι η μόνη που θα έχει τον ίδιο αρχηγό, ενώ παρούσα αναμένεται να είναι και η «Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της πόλης».

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Νέα δημοτική κίνηση δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες από τις δυνάμεις του Συνασπισμού στην πόλη μας, η οποία ονομάστηκε «Στροφή Ν. Σμύρνης» και αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να αναδείξει τον αρχηγό της με συλλογικές διαδικασίες. Τέλος, το ΛΑΟΣ Ν. Σμύρνης εξετάζει, ήδη, την πιθανότητα συνεργασίας με κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις, δεν έχει αποκλείσει όμως και την αυτόνομη κάθοδο του στις ερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες την τελική του απόφαση θα την ανακοινώσει επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου.