neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

prasines taratses 4o dhm.jpgΔύο νέες πράσινες ταράτσες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα σε δύο δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Τα 2ο – 11ο Δημοτικά Σχολεία στην οδό Βοσπόρου και το 4ο Δημοτικό (Αγ. Ανδρέα) στην οδό Κράτητος & Αποστολάκη έχουν πια στις στέγες τους δύο μικρές οάσεις, ανάσα ζωής για όλη την περιοχή, και πολλά περιβαλλοντικά οφέλη...

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης υλοποιόντας το πρόγραμμά του για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης προχώρησε στην κατασκευή δύο ακόμα πράσινων στεγών σε σχολεία της πόλης μας. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει πέρυσι με την κατασκευή ενός πανέμορφου κήπου στην ταράτσα των 15ου & 7ου Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος σήμερα έχει αναπτυχθεί αρκετά και εκτός των άλλων αποτελεί ένα στολίδι για το σχολικό συγκρότημα της Ευξείνου Πόντου.
Μετά λοιπόν την θετική αποδοχή της πρώτης πράσινης στέγης ο Δήμος Ν. Σμύρνης είχε αποφασίσει να συνεχίζει να κατασκευάζει κάθε χρόνο 2-3 πράσινες ταράτσες σε δημόσια κτίρια και συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του κονδύλι 150.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βιώσιμης ανάπτυξης κ. Βασίλης Βουργουτζής αφού ήρθε σε συνενόηση με τις διευθύντριες και τους διευθυντές των δύο σχολείων (Τσαουδίδου – Τρικαλίτη και Μαντζαβράκου – Καρούμπαλης αντίστοιχα) και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών και αφού απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη τους ότι επιθυμούν να γίνει το έργο και ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη συντήρησης του προχώρησε στην υλοποίηση του έργου.
Έτσι σήμερα τα δύο σχολεία μπορούν να καμαρώνουν για τους πανέμορφους κήπους τους με δέντρα, θάμνους, λουλούδια, στρωμένους διαδρόμους και πέργκολα, κάτω από την οποία θα γίνονται μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
«Ο Δήμος Ν. Σμύρνης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα σοβαρότητα και κατά προτεραιότητα τα θέματα περιβάλλοντος. Η «Μελέτης Παρεμβάσεων και Εφαρμογής μέτρων και πολιτικών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ν. Σμύρνης» που εκπονήθηκε πρόσφατα και θα βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δημότες μέχρι τέλος Ιουνίου, περιλαμβάνει δράσεις και καλύπτει όλους τους περιβαλλοντικούς αποδέκτες (ατμόσφαιρα, ύδατα, φυσικό περιβάλλον και δομημένο περιβάλλον), αποτυπώνει όλες τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές οχλήσεις (εκπομπές αερίων, παραγωγή αποβλήτων, κατανάλωση ενέργειας, νερού, άλλων φυσικών πόρων, θορύβου), ενώ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας με καθορισμένο προϋπολογισμό, ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα. Οι πράσινες στέγες σε σχολεία και δημόσια κτίρια αποτελούν, βεβαίως, αναπόσπαστο μέρος της παραπάνω μελέτης, η δημοτική αρχή όμως έχει ξεκινήσει να τις υλοποιεί από πέρυσι και φέτος καταγράφονται ήδη στο έργο της 3 πράσινες στέγες.
Ξεκινήσαμε την κατασκευή πράσινων στεγών από τα σχολεία μετά από συνενόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης και θα είμαστε δίπλα τους οποιαδήποτε βοήθεια κι αν χρειαστούν στην πορεία....» τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βουργουτζής, ο οποίος μάλιστα μας ενημέρωσε ότι το έργο κατασκευής των 2 προαναφερθέντων πράσινων στεγών έτυχε έκπτωσης 57%.
Ευχή όλων μας, η αξιόλογη αυτή προσπάθεια να συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και σε άλλα δημόσια κτίρια, ενώ καλό θα ήταν ο Δήμος μας να δώσει κίνητρα και να παρακινήσει και τους ιδιώτες να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

prasines taratses 2o 11o dhm.jpgprasines taratses 4o dhm b.jpg
prasines taratses 7o 15o dhm.jpg

Τα περιβαλλοντικά, αισθητικά και πρακτικά οφέλη από την κατασκευή πράσινων στεγών είναι αδιαμφισβήτητα. 3 σχολεία πλέον της πόλης μας μπορούν να καμαρώνουν για τις πανέμορφες πράσινες στέγες τους και να απολαμβάνουν περισσότερη δροσιά τις ζεστές ημέρες και περισσότερη ζέστη το χειμώνα, με λιγότερη όμως κατανάλωση ενέργειας.