neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΙΣΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΕΛΑΚΗ
facebook
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

"Η κατάθεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2011 επιβεβαιώνει την ισχυρή οικονομική κατάσταση του δήμου μας για μια ακόμη φορά. Οικονομική κατάσταση που γίνεται ακόμα σημαντικότερη αν λάβουμε υπόψη μας ότι, το 2010 η κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ) προς το δήμο μας ήταν μειωμένη (για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες). Η μείωση αυτή, λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν της τάξεως των 3.000.000 €.
Ο δήμος μας ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση χωρίς κλυδωνισμούς, χωρίς ανατροπές και οικονομικά αδιέξοδα, παρότι προς το τέλος του 2010 επιταχύνθηκε η εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους.

Τα διαθέσιμα του δήμου στο τέλος του 2010 ανέρχονταν σε 4.500.000 € (ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου 2011 το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου «άγγιξε» το ποσό των 6.000.000 €) και 1.000.000 € στα Ν.Π.Δ.Δ.

Διαπιστωτικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, είμαστε πρότυπος δήμος σε ότι αφορά στα διαθέσιμά μας, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις μας που στις 31.12.2010 τα ανεξόφλητα Χ.Ε.Π στο ταμείο του δήμου ανέρχονταν στο ποσό των 300.000 €. Η ροή πληρωμών μας είναι πρωτοφανής για Ο.Τ.Α της χώρας μας γενικά αλλά και ειδικότερα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου που διανύουμε. Αδυναμίες και μάλιστα σημαντικές εξακολουθούμε να έχουμε στις απαιτητές εισπράξεις, οι οποίες και θα βελτίωναν τη θέση μας ακόμα περισσότερο. Άρα αν ισχύει η δέσμευση της πολιτείας ότι,  το 2011 η κρατική επιχορήγηση  (Κ.Α.Π) θα είναι μεγαλύτερη του 2010 – μικρότερη όμως αυτής του 2009 – και βελτιώσουμε τις διαδικασίες για την είσπραξη των απαιτήσεών μας τότε βάσιμα θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου μας θα παραμείνει εξαιρετική και το 2011.

Ο δήμος μας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται στην κορυφή των δήμων της χώρας από πλευράς οικονομικής διοίκησης & διαχείρισης με βάση το σύνολο των χρηματοοικονομικών του δεικτών. Αυτό το γεγονός αποτελεί μεγάλη ασφάλεια για την απρόσκοπτη λειτουργία του, παρά τις μεγάλες και καταδικαστικές για πολλούς δήμους μειώσεις των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ.

Η οικονομική δύναμη αυτή καθιστά το δήμο μας αυτοδύναμο και ανεξάρτητο ρυθμιστή του μέλλοντός του, μακριά από λογικές «επαίτη» ή δανειολήπτη της εκάστοτε κεντρικής διοίκησης και των τραπεζών, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη πολιτική του βούληση και αυτονομία του.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές στιγμές που διανύει η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος μας δεν ακολούθησε αμυντική πολιτική αναστολής έργων, δράσεων, υπηρεσιών, πρωτοβουλιών, πολιτικών και προγραμμάτων αλλά αντίθετα ασκεί ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές επιθετική αναπτυξιακή πολιτική με παρεμβάσεις σε όλο το πλέγμα της δημοτικής δραστηριότητας.

Αιχμές προϋπολογισμού 2011

Στον προϋπολογισμό του 2011 επιδιώκουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ παρεμβάσεων, σύμφωνα και με το εκλογικό μας πρόγραμμα σε δύο τομείς : την κοινωνική πολιτική και το περιβάλλον.
Για την υποστήριξη των ανωτέρω πολιτικών έχουμε εγγράψει στο νέο προϋπολογισμό πιστώσεις ύψους 1.000.000 € για κάθε μία από τις πολιτικές αυτές δηλαδή σύνολο 2.000.000 €. Αυτό πρακτικά και ουσιαστικά σημαίνει ότι οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να εξειδικεύσουμε προγράμματα, πολιτικές και δράσεις, συγκεκριμενοποιώντας και κοστολογώντας πρώτα και μετά να απορροφούμε πιστώσεις για κάθε ένα από αυτά από το γενικό κωδικό, μειώνοντάς τον κατά το ποσό της χρηματοδότησης κάθε νέας δράσης ( κοινωνικής ή περιβαλλοντικής ), εγγράφοντας γι΄ αυτή ειδικό κωδικό εξόδου.
Το στοίχημα λοιπόν του 2011 είναι στους δύο αυτούς τομείς να αναπτύξουμε δράσεις, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μέτρα και πολιτικές.

ΕΡΓΑ

Τα έργα που θα υποστηριχθούν από τον προϋπολογισμό του 2011 είναι δύο κατηγοριών α) τα συνεχιζόμενα και β) τα νέα έργα.

Συνεχιζόμενα έργα

1)    Ολοκλήρωση πλατείας Καρύλλου.
2)    Αναμόρφωση και περιβαλλοντική προστασία σταθμού αυτοκινήτων Υπηρεσίας Καθαριότητας.
3)    Ανάπλαση νεοκλασικού οδού Αίδινίου
4)    Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης. Θα υποβληθεί για ένταξη – χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡ του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η καθυστέρηση του έργου ίσως αποδειχθεί πολύτιμη αφού μάλλον μπορούμε να εξασφαλίσουμε πλήρη χρηματοδότηση.

Νέα έργα

Τα νέα έργα που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, θα γίνει προσπάθεια να ωριμάσουν μελετητικά προκειμένου να δημοπρατηθούν ή να υποβληθούν για χρηματοδότηση και δημοπράτηση από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα.

Αυτά είναι :

1)    Ανάπλαση άξονα Ομήρου – Παλαιολόγου
2)    Ανάπλαση περιοχής Λουτρών
3)    Δίκτυο πεζοδρόμων
4)    Δίκτυο ποδηλατοδρόμων
5)    Πράσινη διαδρομή οδού Κοραή
6)    Ανάπλαση πλατείας Ιωνίας και πεζοδρόμηση οδού Φωκαέος
7)    Ανακατασκευή πεζοδρομίων
8)    Κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων στην περιοχή Μ. Αλεξάνδρου – Αγ. Σοφίας – Σοφούλη – Κοραή
9)    Κτήριο πολλαπλών χρήσεων στην οδό Πλαστήρα.
10)    Ανάπλαση πλατείας Αιγαίου – Ευξ. Πόντου
11)    Αθλητικό κέντρο περιοχής Δέγλερη
12)    Πράσινες ταράτσες σε σχολεία
13)    Επέκταση ανάπλασης – συντήρηση άλσους
14)    Μουσείο Μάνθου Αθηναίου

Χρηματοδοτούμενα έργα από Νομαρχία

Υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων με Νομαρχία Αθηνών – Περιφέρεια Αττικής :
1)    Κατασκευή παιδικού σταθμού οδού Σινώπης
2)    Κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου οδού Αρτάκης

Σχολικά κτήρια

Ωρίμανση προγραμματικών συμβάσεων με ΟΣΚ :
1)    Κατασκευή αιθουσών & ΑΠΧ στο 6ο – 9ο Δημοτικό
2)    Κατασκευή 10 αιθουσών και γυμναστηρίου στο Σχ. Συγκρότημα Νικομηδείας

Αγορά γής

Με εγγεγραμμένη πίστωση ποσού 1.300.000 € επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών αγοράς των ακινήτων :
1)    Ακίνητο οδού Πλαστήρα 74
2)    Ακίνητο οδού Ευξ. Πόντου & Αιγαίου
Ενώ αναμένεται η νομική ολοκλήρωση της απόκτησης οικοπέδου (άνευ ανταλλάγματος – καταπατητές) στην οδό Καλλικρατείας και Ευξ. Πόντου

Δημοτική συγκοινωνία


Αγορά mini bus για εκσυγχρονισμό και επέκταση δημοτικής συγκοινωνίας.

Νεκροταφείο

Διαμόρφωση εισόδου, κεντρικού διαδρόμου και περιβάλλοντος του Ναού χώρου.

Καθαριότητα


Προμήθεια κλειστών press containers ( 10 ) για μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ με εγκατάσταση νέου συστήματος μεταφόρτωσης στο γκαράζ της Καθαριότητας.

Ν.Π.Δ.Δ

•    Ενσωμάτωση οργανική & λειτουργική του ΟΝΑ και του δημοτικού γυμναστηρίου στο Δήμο.
•    Ενοποίηση Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρου Προσχολικής Αγωγής – ΚΑΠΗ.
•    Χρηματοδοτική υποστήριξη των δράσεών τους μαζί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και την «Εθνική Στέγη» για συνέχιση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

Μελέτες

1)    Δημαρχιακού Μεγάρου ( υπό την προϋπόθεση υλοποίησης συνεργασίας με το ΓΕΧΑ που εκκρεμεί )
2)    Παιδικού Σταθμού περιοχής Άλσους
3)    Περιφερειακών υπογείων γκαράζ.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Τα παραπάνω είναι τα σημαντικότερα από τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να επιδιώξουμε, να υλοποιήσουμε το 2011. Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε στο σύνολό τους να τα πραγματοποιήσουμε. Θα κριθούμε τόσο από την υλοποίηση όσων μπορέσουμε, όσο και από τον βαθμό ωρίμανσης των υπολοίπων που θα πετύχουμε, ώστε να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Ο ρυθμός υλοποίησης θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες των υπηρεσιών μας, να ωριμάσουν τα έργα, της πολιτικής ηγεσίας να αναπτύξει πολιτικές και δράσεις σε κρίσιμους τομείς ( κοινωνικά – περιβαλλοντικά – πολιτισμός – ηλεκτρ. διακυβέρνηση – εξυπηρέτηση πολιτών ), των εξοδημοτικών παραγόντων και παραμέτρων (νομική ωρίμανση, αγορές – ιδιοκτήτες, χρηματοδοτήσεις κ.ά ) αλλά και από την ισόρροπη παρακολούθηση των οικονομικών δυνατοτήτων ώστε να μην υπονομεύσουμε την εξαιρετική οικονομική κατάσταση του δήμου μας.