neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις 553.500 ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ Η ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤ. ΚΑΡΥΛΛΟΥ
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
karylloy_lekanes_lrΣτο τελικό στάδιο βρίσκονται τα έργα κατασκευής της πεζογέφυρας της πλατείας Καρύλλου. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία Συμπληρωματική Σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία “Καλλίτεχνος ΑΤΕ” και δαπάνη 553.500 ευρώ απρόβλεπτων εξόδων, η οποία μαζί με τα ποσά των αναθεωρήσεων ανεβάζει τη συνολική δαπάνη του έργου “Διαμόρφωση Πλατείας Καρύλλου Ν. Σμύρνης” στο ποσό των 2.237.673,97 ευρώ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατανόησε μεν την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου, καταψήφισε δε τη νέα σύμβαση.  Η αντιπολίτευση επέρριψε πολιτικές ευθύνες στη δημοτική αρχή, αλλά και ευθύνες στο μελετητή, ο οποίος είχε κάνει και τη μελέτη του υπόγειου γκαράζ και, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, έπρεπε να είχε προβλέψει τις ιδιαιτερότητες του έργου...
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνόδευε τη Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου διαμόρφωσης της πεζογέφυρας της Πλατείας Καρύλλου  υπήρχαν τόσο προμετρητικά σφάλματα , όσο και επιπλέον εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση και οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών υπήρξαν κάποιες που δημιουργούσαν προβλήματα  τόσο στην αδιάλειπτη λειτουργία του υπόγειου σταθμού όσο και στη διασφάλιση της προστασίας του από έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Η διαχειρίστρια εταιρία  του γκαράζ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και το Υπουργείο διαφώνησε με μια σειρά από τεχνικές λύσεις της μελέτης, όχι γιατί εντόπισε κάποιο σφάλμα, αλλά για να προστατεύσει την απρόσκοπτη λειτουργία του υποκείμενου σταθμού αυτοκινήτων.
Ο Δήμος Ν. Σμύρνης λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Υπουργείου ανέθεσε στον ανάδοχο την τροποποίηση της μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 5-11-2011 και προέβλεπε νέο τρόπο στήριξης των υπέργειων κατασκευών καθώς και τροποποιήσεις στη μεθοδολογία μονώσεων των δαπέδων και των φυτεμένων χώρων.
Οι δαπάνες για τις εργασίες της  παραπάνω εργασίες  είναι 345.980,99 ευρώ, ενώ μαζί με τις δαπάνες εκπόνησης των μελετών ανεβαίνουν στα 397.218,61 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των απρόβλεπτων και της πρόβλεψης αναθεώρησης και ΦΠΑ 23% η συνολική επιπλέον δαπάνη φτάνει τελικά  τα 553.500 ευρώ.
Κατά τη συζήτηση του παραπάνω θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Σμύρνης  την ανάγκη  έγκρισης του 1ου Α.Π. και της 1ης Σ.Σ. υποστήριξαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, οι οποίοι όλοι συμφώνησαν με τα επιχειρήματα του Αντιδημάρχου Οικονομικών και Τεχνικών Έργων κ. Κουτελάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι το έργο κατασκευής μιας όχι συμβατικής πλατείας στην οροφή ενός υπάρχοντος κτιρίου είναι πρωτότυπο και γι’ αυτό  πολλά κατασκευαστικά προβλήματα ήταν αδύνατο να προβλεφθούν, ενώ ο Δήμος ήταν, επίσης, υποχρεωμένος να σεβαστεί τις υποδείξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που διασφάλιζαν την ασφαλή λειτουργία του γκαράζ. “Υπάρχει όντως μια αύξηση του κόστους, η οποία λόγω της σημερινής κρίσης μπορεί να ακούγεται πολύ, το έργο όμως έχει ξεκινήσει από το 2006 και δεν μπορεί να πάει πίσω, δεν θα ήταν για κανέναν ευχάριστο να σταματήσει το έργο…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτελάκης.
Σύσσωμες πάντως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με την εισήγηση της δημοτικής αρχής και καταψήφισαν το παραπάνω  θέμα. Στις τοποθετήσεις τους  όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων, αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι επέρριψαν πολιτικές ευθύνες στη δημοτική αρχή, αλλά και στο μελετητή, ο οποίος ήταν ο ίδιος που εκπόνησε και τη μελέτη του υπόγειου γκαράζ και έπρεπε σύμφωνα με την αντιπολίτευση να έχει λάβει υπόψη του όλες τις ιδιαιτερότητες του έργου. Ο κ. Νεφελούδης μάλιστα ζήτησε να καταπέσει η εγγύηση που έχει δοθεί,  πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.