neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις O ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
facebook
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
estia_sxoleio_lrΗ δικαιοσύνη θα αποφασίσει τελικά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Σχολείων της Εστίας. Ο Δήμος Ν. Σμύρνης με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου στις 4-10-2011 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει σε γνωστή Δικηγορική Εταιρία την υπόθεση αντιδικίας του με την Εστία Ν. Σμύρνης για τα Σχολεία, τονίζοντας όμως ότι οι διεκδικήσεις του δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Μέγαρο της Εστίας και με το καθεστώς λειτουργίας των Σχολείων, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά... Με τον  «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα και η ευθύνη λειτουργίας των σχολείων πέρασε στους δήμους. Έτσι ο Δήμος Ν. Σμύρνης κλήθηκε από 1-1-2011 να καταβάλει πλέον από δικούς τους πόρους τα ενοίκια ύψους 480.000 ευρώ κατ’ έτος, τα οποία μέχρι πρότεινος κατέβαλε η Νομαρχία Αθηνών. Ο Δήμος, όμως, από 1-1-2011 δεν έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα και δεν έχει έρθει σε καμία διαπραγμάτευση μείωσης του ενοικίου με το Σωματείο της Εστίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της κ. Καλογείτονα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντική μείωση του ενοικίου προκειμένου να εξεβρεθεί συμβιβαστική λύση. Ο Δήμος Ν. Σμύρνης δεν συζητά για το ύψος του ενοικίου, αλλά σύμφωνα και με την επίσημη πλέον εισήγηση του Δημάρχου κ. Τζουλάκη αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Σχολείων της Εστίας και τα διεκδικεί:
“Το ύψος του μισθώματος και μάλιστα σε ετήσια βάση είναι απαγορευτικό για το δήμο μας. Θεωρούμε δε καταχρηστική την απαίτηση του σωματείου της ΕΣΤΙΑΣ για καταβολή μισθώματος από το Δήμο Νέας Σμύρνης, όταν το κτήριο αυτό έχει κτισθεί επί οικοπέδου, που ο δήμος παραχώρησε στο σωματείο της ΕΣΤΙΑΣ.
Είχε συμφωνηθεί όπως στο παραχωρηθέν ακίνητο ανεγερθούν με αποκλειστικό σκοπό και περιοριστικό όρο το μέγαρο του σωματείου και το κτήριο της επαγγελματικής σχολής, με τον ειδικό όρο «Μεταβαλλομένης της χρήσεως του παραχωρηθέντος γηπέδου αυτό επανέρχεται αυτοδικαίως στο δήμο». Από το 2001 το σωματείο έπαυσε τη λειτουργία της επαγγελματικής σχολής και ως εκ τούτου έχει επέλθει η διαλυτική αίρεση.
Θεωρούμε λοιπόν ότι, η κυριότητα του ακινήτου και κατά συνέπεια του κτηρίου του σχολείου έχει περιέλθει στο δήμο και συνεπώς ο δήμος δεν οφείλει μισθώματα στο σωματείο της ΕΣΤΙΑΣ.
Διευκρινίζω δύο πράγματα:
α) Ουδεμία πρόθεση έχουμε να θιγεί το υφιστάμενο καθεστώς με το σωματείο της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης και το μέγαρό του.
β) Ο δήμος μας θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου στον ίδιο χώρο, που αυτό στεγάζεται. Δεν σκοπεύει στη μεταστέγαση του σχολείου σε άλλο χώρο και το συγκεκριμένο κτήριο θα λειτουργεί αποκλειστικά ως σχολική μονάδα…”
Την άποψη του Δημάρχου επικρότησαν ο Αντιδήμαρχος Οικονοικών και Τεχν. Έργων κ. Κουτελάκης, ο οποίος τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος συνειδητά δεν είχε αναδείξει το θέμα γιατί τα χρήματα καταβάλλονταν από τη Νομαρχία και ο Δήμος δεν ήθελε να στερήσει από την Εστία αυτή την οικονομική ενίσχυση, τώρα όμως που ο Δήμος πρέπει να καταβάλει εξ ιδίων πόρων τα ενοίκια θα παρανομούσε αν πλήρωνε ενοίκιο για κάτι που του ανήκει,  η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια βίου Μάθησης κα Κλαίρη Δεληγιάννη η οποία τόνισε ότι η διεκδίκηση έχει καθυστερήσει, ο κ. Νεφελούδης ο οποίος συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να εξεταστούν από κοινού όλες οι λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Εστίας, ο κ. Βρεττός ο οποίος, και ως νομικός, τόνισε ότι υπάρχει νομική βάση και πρέπει να εξαντληθεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Δήμου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει εχθρική στάση απέναντι στην Εστία και χωρίς να αποκλείονται οι προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Παπασπυρίδης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Η Εστία, βεβαίως, διαφωνεί με την παραπάνω τοποθέτηση και τη στάση του Δήμου Ν. Σμύρνης και χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της δηλώνει λακωνικά, ότι θα υπερασπιστεί κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Το Σωματείο δεν φαίνεται να μπαίνει, προς το παρόν, στο παιχνίδι μιας δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά προτιμά την επίλυση του προβλήματος δια της δικαστικής οδού. Ενδεικτική της στάσης της Εστίας ήταν η απουσία κάθε επίσημης παρέμβασης – τοποθέτησης στην παραπάνω συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Παρούσα ήταν το μέλος του Δ.Σ. της Εστίας κα Αικατερίνη Καλογείτονα, η οποία, όμως, δεν ζήτησε το λόγο, αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση ως απλή ακροάτρια.
Αντίθετοι με τις διεκδικήσεις του Δήμου επί των Σχολείων της Εστίας και την ανάθεση αυτών σε δικηγορική εταιρία ήταν από την αντιπολίτευση σύσσωμη η παράταξη του κ. Κούπα, ο κ. Στέφος, η κα Κασιμέρη και η κα Κασίμη από την παράταξη του Δημάρχου.
Ο κ. Κούπας κατηγόρησε το Δήμαρχο για έλλειψη ενημέρωσης του Δημ. Συμβουλίου επί του θέματος, το οποίο χαρακτήρισε βαθύτατα πολιτικό. Ο κ. Κούπας θεώρησε μάταιη τη δαπάνη δικαστικών εξόδων γιατί όπως δήλωσε  “είναι χαμένη υπόθεση” και πρότεινε στη δημοτική αρχή αν δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος λειτουργίας των σχολείων, όπως είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν, να διοχετεύσει τους μαθητές σε άλλα σχολεία: “Αυτό είναι τίμιο, όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού…” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στέφος τόνισε ότι τα έσοδα από την ενοικίαση των Σχολείων είναι τα μοναδικά έσοδα της Εστίας και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ότι εν γνώσει της προσπαθεί να στερήσει τα έσοδα αυτά και να δημιουργήσει λειτουργικό πρόβλημα στο Σωματείο με απώτερο σκοπό η Εστία  να περιέλθει στο Δήμο για να γίνει Δημαρχείο ή Πολιτιστικό Κέντρο.
Τέλος η κα Κασίμη ανέφερε ότι η Εστία μαζί με την Αγ. Φωτεινή, την Ευαγγελική και τον Πανιώνιο είναι τα σύμβολα της πόλης μας: “Αν δεν υπάρχουν αυτοί, δεν υπάρχουμε κι εμείς” ανέφερε χακτηριστικά.