neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις 1 ΝΕΟΣΜΥΡΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 7 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
facebook
Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ika_vila_souridh1_18-3-2012H υπάλληλος του ΙΚΑ Καλλιθέας και κάτοικος Νέας Σμύρνης Χριστίνα Σουρίδη συνελήφθη στο σπίτι της στη Ν. Σμύρνη και προφυλακίστηκε πριν από μερικές μέρες μαζί με άλλους 6 συγκατηγορούμενους για την υπόθεση απάτης πολλών εκατομμυρίων εις βάρος του ΙΚΑ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η Χριστίνα Σουρίδη μαζί με τους Ελένη Μπουραζάνη, Χρύσα Φέρρα, Χριστίνα Πατεράκη, Κωνσταντίνο Καραΐσκο, Παναγιώτη Αιματίδη και Μυρσίνη Θωμάκου φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης πολλών εκατομμυρίων ευρώ με πλαστές συνταγογραφήσεις, εικονικά νοσήλια και εκδόσεις επιδομάτων μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται ότι κατέληγαν στις τσέπες τους. Στις κατ' οίκον έρευνες που έγιναν στο σπίτι ενός εκ των εν λόγω υπαλλήλων, εντοπίστηκε χαρτοσακούλα πάμπερς που περιείχε το ποσό των 960.000 ευρώ περίπου σε χαρτονομίσματα, ενώ 3 εκ των κατηγορυμένων διέθεταν πολυτελέστατες βίλες.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι αυτά της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παράλληλα, η Εισαγγελία εξέδωσε ειδική διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων ταυτότητας όλων των κατηγορουμένων. Πρόκειται για τους:
•Χριστίνα Σουρίδη του Δημητρίου και της Όλγας που γεννήθηκε στις 25/12/1944 στη Στυλίδα Φθιώτιδος και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής,
•Ελένη Μπουραζάνη του Ανδρέα και της Ελένης που γεννήθηκε στις 27/07/1957 στην Τριταία Ιτέας Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής,
•Χρύσα (Χρυσούλα) Φέρρα του Φωτίου και της Ελένης που γεννήθηκε στις 14/05/1960 στην Γουριώτισσα, Αιτωλοακαρνανίας και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής,
•Χριστίνα Πατεράκη του Ευτυχίου και της Δέσποινας που γεννήθηκε στις 20/06/1962 στον Πειραιά και κατοικεί στον Άλιμο Αττικής,
καθώς και τους δύο συζύγους εξ αυτών:
•Κωνσταντίνο Καραΐσκο του Ιωάννη και της Ευανθίας που γεννήθηκε στις 03/05/1949 στην Αρτονίνα Φωκίδας και κατοικεί στο Μοσχάτο Αττικής και
•Παναγιώτη  - Αλέξανδρο Αιματίδη του Παρθένη και της Δανάης που γεννήθηκε στις 06/02/1969 στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλιθέα Αττικής.
Ακόμη, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για ακόμη μία υπάλληλο του ΙΚΑ στη Λακωνία, την Μυρσίνη Θωμάκου του Νικολάου και της Μαρίας που γεννήθηκε στις 12/11/1946 στην Ερμούπολη Σύρου Κυκλάδων και κατοικεί στην Κοτρώνα Γυθείου Λακωνίας.
Σύμφωνα με τις Αρχές, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου και ίσως μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Οικονομική Αστυνομία.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από περίπου 2 μήνες, όταν ειδικοί αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έλαβαν πληροφορίες για «περίεργη» απώλεια εσόδων στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Από τα στοιχεία της έρευνας, που διεξήχθει, προκύπτει ότι οι εμπλεκόμενοι επί εννέα χρόνια «βάπτιζαν» δικαιούχους συγγενείς, φίλους, γείτονες κ.ά. πολλοί εκ των οποίων ουδεμία σχέση είχαν με το Ίδρυμα, χορηγώντας τους επιδόματα τα οποία δεν δικαιούνταν, το αντίτιμο των οποίων κατέληγε στις τσέπες όλων. «Κορυφαία» περίπτωση αποτελεί αυτή της ανιψιάς της κυρίας Σουρίδη, η οποία επιδοτήθηκε ως πολύτεκνη, ενώ διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα είναι άγαμη και άτεκνη.

Σε τρεις πολυσέλιδες καταθέσεις η υπάλληλος του ΙΚΑ Μαρία Γαυγιωτάκη εξηγεί ότι με την εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος βρέθηκαν οι ύποπτες συναλλαγές. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπως ασφαλισμένης που, ενώ εργαζόταν κανονικά, έπαιρνε σε τακτά διαστήματα και ταυτόχρονα επιδόματα ασθένειας και μητρότητας!

Σε κατάθεσή της η οποία αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα το "Έθνος" η κα Γαυγιωτάκη αναφέρει:
«...Ως επί το πλείστον, τις ύποπτες αποφάσεις τις εκτελούσε η υπάλληλος ΣΟΥΡΙΔΗ Χριστίνα, η οποία δεν τηρούσε το πρωτόκολλο διαδικασιών και συγκεκριμένα ανέγραφε επί της απόφασης ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία των προσώπων που εισέπρατταν τα χρηματικά ποσά.

ika_vila_souridh4_18-3-2012Για να κατανοήσετε τον τρόπο που δρούσε, σας παραδίδω τώρα ως σχετικό -3-, οχτώ (8) φωτοαντίγραφα ταμειακών παραστατικών σε σώμα. Για παράδειγμα κατέγραφε αριθμούς δελτίων ταυτότητας που αντιστοιχούν σε ακυρωμένες ή υπήρχαν απλές μονογραφές, αντί του πλήρους ονοματεπώνυμου που προβλέπεται. Στην ασφαλισμένη (...), νύφη της ταμία ΣΟΥΡΙΔΗ, έχουν χορηγηθεί παροχές ύψους 96.765 ευρώ χωρίς κανένα παραστατικό, το ίδιο στον υιό της ΣΟΥΡΙΔΗ (...) για παροχές ύψους 25.216 ευρώ, στην κόρη της ΣΟΥΡΙΔΗ (...), για παροχές ύψους 41.071 ευρώ και για δικό της δικαίωμα έχει εισπράξει παροχές ύψους 20.437 ευρώ....»

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν όμως και από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων. Η Χριστίνα Σουρίδη το διάστημα 2009-2011 πληρώνει αποδείξεις σε μηχανικό για την κατασκευή της οικίας της 513.500 ευρώ, ενώ από το 2004 εως το 2010 το μέσο οικογενειακό της εισόδημα βάσει των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μόλις 28.165,68 ευρώ, σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα "Τα Νέα". 

Με πρόσφατο δημοσίευμά της επίσης μια άλλη έγκυρη εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής» σε ρεπορτάζ των Ματίνα Δέμελη – Μαρία Ψαρά και Φωτογραφίες του Χάρη Γκίκα απεικονίζει στο έπακρο τη χλιδή και την πολυτέλεια της βίλας της κας Σουρίδη που βρίσκεται στη Δροσιά Εύβοιας (Φωτογραφίες 1,2,3), ενός πραγματικού μεγάρου με όλες τις ανέσεις και τα κομφόρ, που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.
Η Χριστίνα Σουρίδη είναι η τρίτη κατά σειρά εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο για την οποία αποκαλύπτεται ότι είχε στην ιδιοκτησία της μια πολυτελέστατη κατοικία.
Οι άλλες δύο κατηγορούμενες, είναι η Χριστίνα Πατεράκη, που διαθέτει μια πολυτελή βίλα στο Λαγονήσι και η Ελένη Μπουραζάνη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας εξοχικής κατοικίας εκατοντάδων τετραγωνικών στο Βαρνάβα Αττικής.

ika_vila_souridh2a_18-3-2012Ωστόσο, όπως επισημαίνει το "Έθνος της Κυριακής",  η βίλα της Χριστίνας Σουρίδη δεν είναι μόνο το εντυπωσιακότερο κτίσμα στην περιοχή Δροσιά της Εύβοιας, αλλά και το πιο πολυτελές από τα σπίτια των συγκατηγορουμένων της.
Συγκεκριμένα, η βίλα της 68χρονης στη Δροσιά είναι χτισμένο σε έναν λόφο στο σημείο "Σκάλωμα" της Δροσιάς στην Εύβοια, διαθέτει πέντε ορόφους, κάμερες, φωτισμούς με φωτοκύτταρο, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, μοντέρνα κάγκελα τύπου ίνοξ, τέντες νέας τεχνολογίας, πισίνα με θαλασσινό νερό και εξωτερικό γυάλινο ασανσέρ, που οδηγεί στα πέντε επίπεδα της μονοκατοικίας, ενώ έχει για θέα όλο τον Ευβοϊκό. Το εσωτερικό του σπιτιού είναι εξίσου εντυπωσιακό καθώς είναι διακοσμημένο με έπιπλα μεγάλης αξίας.
Κανείς στο Σκάλωμα Δροσιάς Εύβοιας δεν γνωρίζει την ιδιοκτήτρια της βίλας, αφού η ίδια φαίνεται πως ήθελε να περνάει απαρατήρητη. Το σπίτι απολαμβάνουν τα παιδιά της, στα οποία -σύμφωνα και με τη δικογραφία- είχε εκδώσει χιλιάδες ευρώ από το ΙΚΑ. Ισως έτσι εξηγείται ότι το σπίτι δεν έχει ακόμη δεσμευτεί από την αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.