neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΘΡΗΝΕΙ
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

 

Μία τραγική συγκυρία μας ανάγκασε τον τελευταίο 1,5 μήνα να στερηθούμε πολλούς  από τους ανθρώπους που υπηρέτησαν και εκπροσώπησαν άξια τη Νέα Σμύρνη καθεμία και καθένας από άλλο μετερίζι, όλοι όμως με ήθος, όραμα και αξιοπρέπεια. Έφυγαν από κοντά μας ο Πρωτοπρεσβύτερος Παν. Κουρής, η Γραμματέας Δημ. Συμβουλίου Δέσποινα Μαραμπού, ο "Ιστορικός" της Ν. Σμύρνης & επίτιμος Δικηγόρος Αντ. Πανταζής, η ερμηνεύτρια & ερευνήτρια παραδοσιακής μουσικής Δόμνα Σαμίου, ο τ. Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας Διαμ. Διαμαντόπουλος, ο βετεράνος ηγέτης της αριστεράς Γιάννης Μπανιάς. Διαβάστε αναλυτικά για τη ζωή και την προσφορά τους... 

protpanagkouris2012Πρώτος έφυγε στις 19/2/2012  ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Κουρής, ένας από τους παλαιότερους κληρικούς της Μητροπόλεως μας, ο οποίος υπηρέτησε από το 1967 συνεχώς στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ν. Σμύρνης. Ο ικανός και δραστήριος π. Παναγιώτης πρωτοστάτησε στην ανέγερση και την ολοκλήρωση του Ι. Ναού, αλλά και στην οργάνωση της Ενορίας και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

 

 

marabou_lrΣτη συνέχεια η Γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου, Δημοτική Σύμβουλος Δέσποινα Μαραμπού, μια από τις πλέον ήπιες, εργατικές  και ανιδιοτελείς παρουσίες της δημοτικής μας πολιτικής σκηνής, έφυγε στις 24/2/2012 αναπάντεχα από εμβολή που προκλήθηκε μετεγχειρητικά ενώ ανάρρωνε από επέμβαση στο ισχύο, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στα καθήνοντά της, αλλά και βαθιά θλίψη στους φίλους και τη μονάκριβη κόρη της Μαργαρίτα που πριν από 2 περίπου χρόνια είχε χάσει και τον πατέρα της τον αείμνηστο Προϊστάμενο της Γεωπονικής Υπηρεσίας του δήμου μας Ανδρέα Μαραμπό.

 

pantazis_lowΣτις 26/2/2012 ο γνωστός σε όλους μας Αντώνης Πανταζής “Ιστορικός” της Ν. Σμύρνης, πρ. Υπ. Δήμαρχος, επίτιμος Δικηγόρος, Εκδότης, Συγγραφέας και καλός οικογενειάρχης, έφυγε πλήρης ημερών, αφού ευτύχησε να δει παιδιά, εγγόνια, αλλά και το μοναχογιό του Δημήτρη άξιο συνεχιστή της εφημερίδας “Φωνή της Ν. Σμύρνης” την οποία ίδρυσε στην πόλη μας από το 1964! Ο Αντώνης  Πανταζής άφησε πίσω του αιώνια παρακαταθήκη για τη Νέα Σμύρνη πλούσιο συγγραφικό έργο για την Ιστορία της πόλης μας, όπως αυτός την είδε και την κατέγραψε μέσα από την πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά. 
Τις γνώσεις του όμως για την “κοινωνική” και την “κοσμική” ιστορία της πόλης μας τα τελευταία 50 περίπου χρόνια, της οποίας ήταν αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος γνώστης, τις πήρε μαζί του για πάντα και κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό αυτό.
Συνεργάστηκε με την εφημερίδα μας από την αρχή της έκδοσής της, αρθογραφώντας, προμηθεύοντας της υλικό για τη νεώτερη ιστορία της πόλης μας και προσφέροντάς της τις γνώσεις του και τα βιβλία του ως πολύτιμη πηγή έρευνας. Τον ευχαριστούμε δημόσια για μια ακόμα φορά.

samioy_lowΤο αηδόνι του Δημοτικού Τραγουδιού η νεοσμυρνιά Δόμνα Σαμίου ήταν άλλη μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για ολόκληρη την ελληνική παράδοση. Ήταν η σημαντικότερη ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της παραδοσιακής μας μουσικής, μια σπουδαία γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας. Ασχολήθηκε με πάθος μέχρι το τέλος της ζωής της για τη διαφύλαξη των παραδοσιακών μας τραγουδιών, γαλούχησε γενιές καλλιτεχνών και ευτυχώς άφησε πίσω της πολύτιμη κληρονομιά για τη χώρα μας εκατοντάδες ώρες από σπάνια ηχογραφημένα παραδοσιακά τραγούδια σε αυθεντικές εκτελέσεις. 

 

diamantopoulos_lowΟ Διαμαντής Διαμαντόπουλος, ο τ. Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας επί σειρά ετών, έφυγε από κοντά μας στις 20/3/2012  μετά από μακρά μάχη με την επάρατο νόσο. Ως ενεργός πολίτης  υπηρέτησε με πάθος και όραμα τα κοινά μέσα από τον πολιτικό χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στον οποίο ήταν μέλος. Ως ευσυνείδητος και δημιουργικός υπάλληλος αγωνίστηκε για να διατηρήσει η πόλη μας τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της και να μην δημιουργηθούν εμπορικά κέντρα. Σχεδίασε πολλά έργα, πλατείες, πάρκα της πόλης μας, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του, με κυριότερο την πεζογέφυρα της Πλατείας Καρύλλου το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο της οποίας φέρει το όνομά του και την κατασκευή της οποίας υπερασπίστηκε με πάθος. Στη φωτογραφία διακρίνεται κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοτάξιο του Υπ. Γκαράζ το 2006.

mpanias_lowΟ βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Κάτοικος Νέας Σμύρνης για πάρα πολλά χρόνια συνέδεσε το όνομά του με τη ζωή της πόλης μας και συνεργάστηκε στενά με πολλά τοπικά στελέχη της αριστέρας από όλους τους πολιτικούς φορείς (ΚΚΕ Εσωτερικού, ΑΚΟΑ, Συνασπισμό) τους οποίους υπηρέτησε με ήθος, σεμνότητα και ανιδιοτέλεια. Τίμιος και οραματιστής πολιτικός, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς αφήνει σίγουρα δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

 

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους όλων των αποθανόντων και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.