neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΛΛΟΥ
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

plateia_apo_skalesΔόθηκε προς χρήση στα τέλη Αυγούστου το Πάρκο και η Πεζογέφυρα της Πλατείας Καρύλλου που κατασκευάστηκε πάνω από το υπόγειο γκαράζ. Ολοκληρώθηκε έτσι μετά από 6 περίπου χρόνια η ανάπλαση του κέντρου της Νέας Σμύρνης η οποία περιελάμβανε την κατασκευή Υπόγειου Χώρου Στάθμευσης στην Πλατεία Καρύλλου και την κατασκευή υπέρθεν Γέφυρας πρασίνου που θα ένωνε την Κεντρική Πλατεία με το Άλσος και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο ενιαίο χώρο πρασίνου,  περιπάτου και αναψυχής μέσα στην «καρδιά» της πόλης μας.

Το νέο πάρκο, που ενώνει πλέον την Κεντρική Πλατεία με το Άλσος, έχει δύο τμήματα εκατέρωθεν της Αγ. Φωτεινής, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεζογέφυρα που περνάει πάνω από την Αγίας Φωτεινής, ενώ περιμετρικά περιβάλλεται από πεζόδρομους.


plateia_apo_skales_2Είναι έκτασης 7 περίπου στρεμμάτων περιλαμβάνει ενιαίο ελεύθερο χώρο από το Άλσος μέχρι την Κεντρική Πλατεία και περιλαμβάνει κλιμακωτά παρτέρια που δέχονται κηπευτικό χώμα μεγάλου βάθους για υψηλή φύτευση όπου φυτεύτηκαν ροδιές, μανόλιες, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα, περιλαμβάνει ανοιχτό θέατρο 100 περίπου ατόμων, παρτέρια πρασίνου, καθιστικά, κιόσκια, συντριβάνια, διαδρομές νερού κ.λ.π. υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες  και ασανσέρ για τη μετάβαση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων από τη μια άκρη της γέφυρας στην άλλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά ο ενιαίος χώρος που δημιουργήθηκε πλέον φτάνει τα 100 στρέμματα και είναι από τους μεγαλύτερους χώρους περιπάτου στην Αττική.
Χιλιάδες κόσμου χαίρονται καθημερινά τον νέο ενιαίο χώρο της Κεντρικής Πλατείας Νέας Σμύρνης, η οποία μετά την ολοκλήρωση της πεζογέφυρας της Πλατείας Καρύλλου, έγινε ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο όμορφη.

plateia_kioskiΗ κατασκευή Πλατείας που θα ένωνε την Κεντρική Πλατεία με το Άλσος είχε προγραμματιστεί να γίνει από τη Δημοτική Αρχή του Αθανάσιου Παπαθανασίου το 1970!!!, αφού ολοκληρωνόταν η ανακαίνιση της Κεντρικής Πλατείας με λίμνες, τουριστικό περίπτερο (το Γαλαξία) κλπ που είχε ξεκινήσει ο Παπαθανασίου το 1969.
Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του 1970 στην πλατεία Καρύλλου προβλέπονταν η ανέγερση Δημαρχείου και η ανέγερση Δημοτικού Θεάτρου και το κόστος όλων αυτών είχε υπολογιστεί τότε στο ποσό των 10.000.000 δραχμών!!!, ενώ το υπόγειο γκαράζ προβλέπονταν να κατασκευαστεί αρχικά στην Πλατεία προ του Μεγάρου της Εστίας.

 

Έκτοτε η κατασκευή υπογείου Γκαράζ και η κατασκευή Πλατείας που θα ενώνει την Κεντρική με το Άλσος με διάφορες σχεδιαστικές παραλλαγές, αποτελούσε όνειρο και αντικείμενο μελέτης με υψηλό όμως κόστος κατασκευής που ήταν πάνω από τις δυνάμεις μιας Δημοτικής Αρχής γι’ αυτό και εξετάζονταν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης του έργου που δεν ήταν πάντοτε αποδεκτοί.
plateia_nera_alsosΤο 1996 η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Σιότροπου δημοσιεύει Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την «Ανάπλαση & Αναβάθμιση του Κέντρου της Ν. Σμύρνης», η οποία συμπεριελάμβανε Δημαρχιακό Μέγαρο στην Πλατεία Καρύλλου και καταβύθιση τμήματος της Αγ. Φωτεινής και τμήματος της Ελ. Βενιζέλου. Το έργο θα γινόταν με αυτοχρηματοδότηση. Υπήρξαν αντιδράσεις καθώς η πρόσκληση έγινε χωρίς να έχει παρθεί απόφαση Δημ. Συμβουλίου, η οποία πάρθηκε εκ των υστέρων, ενώ έντονες αντιδράσεις υπήρξαν για τις καταβυθίσεις οδών και για την προοπτική δημιουργίας εμπορικού κέντρου κάτω από την Κεντρική Πλατεία με σκοπό την  εκμετάλλευσή του από τον κατασκευαστή ως ανταποδοτικό όφελος. Η προσπάθεια έληξε άδοξα καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος για την ανάληψη του έργου.
Το όνειρο άρχισε να γίνεται υλοποιήσιμο όταν το 2000 ο Δήμος εξασφάλισε τη συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ και ο τότε Δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης το ανακοίνωσε επίσημα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 26/5/2000. Το έργο παραχωρήθηκε σε κοινοπραξία η οποία ανέλαβε την κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία του γκαράζ για 30 έτη, ενώ στην κατασκευή συμμετείχε με μικρό ποσοστό χρηματοδότησης και το Δημόσιο. Από τότε το έργο πέρασε από πολλές συμπληγάδες για να αρχίσει να υλοποιείται το σημερινό υπερσύγχρονο Υπόγειο Γκαράζ 18.920 τμ και 665 θέσεων και πέρασε από ακόμα μεγαλύτερες για να καταφέρει να παραδοθεί επίσημα στις 7 Ιουλίου 2009 από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και να τεθεί σε λειτουργία. Σήμερα ακόμα γίνεται λόγος από την αντιπολίτευση για τη χρησιμότητα του και το όφελος του Δήμου μας από αυτό το έργο, ενώ κατά καιρούς σχολιάζονται και οι όροι της σύμβασης του Δήμου μας με το ΥΠΕΧΩΔΕ.


plateia_apo_alsosΣτη συνέχεια έγινε η μελέτη και η δημοπράτηση της ανάπλασης της Πλατείας Καρύλλου πάνω από το γκαράζ το 2010. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και ο Δήμος αναγκάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο αναγκάστηκε να καταβάλλει από δικούς του πόρους 553.500 ευρώ επιπλέον για έκτακτα έξοδα. Μετά από πολλές αναβολές η Πλατεία Καρύλλου παραδόθηκε προς χρήση στα τέλη Αυγούστου 2012.

Το κόστος, η αισθητική και η λειτουργικότητα της πλατείας αποτελούν και θα αποτελούν μέχρι της επόμενες εκλογές πρόσφορα θέματα για πολιτικές συζητήσεις στην πόλη μας. Οι απλοί πολίτες, πάντως, δείχνουν να απολαμβάνουν το νέο έργο, και κατακλύζουν καθημερινά τους χώρους της Κεντρικής Πλατείας, η οποία αποτελεί πλέον πόλο έλξης όλων των Αθηναίων.