neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΜΕ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Η ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ

Συνεχίζονται και το Δεκέμβριο οι απεργίες, οι πορείες και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων και αιρετών για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Δήμων. Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττεται όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σε συνεχείς ανακοινώσεις της και σε συναντήσεις με τους αρμοδίους θέτει συνεχώς τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα που έχουν προκύψει με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός και οδηγούν στην απαξίωσή του και ζητά να αρθούν ακρότητες, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου του θεσμού, δημιουργώντας και συνταγματικά θέματα. Η πολιτική ηγεσία εξέφρασε την άποψη ότι και τα φυσικά πρόσωπα που υπηρετούν τον θεσμό, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός θα πρέπει να στηριχθούν, δεδομένου ότι σηκώνουν αποκλειστικά το σύνολο της προνοιακής και κοινωνικής πολιτικής, ενώ διατηρούν ακόμα την ικανότητα να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη.
“Οι συνεχείς μειώσεις στα έσοδα των δήμων, 60% την τελευταία τριετία, η καθυστέρηση απόδοσης των – έστω και μειωμένων – πόρων τους καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, για περαιτέρω  μειώσεις στα έσοδά τους, οδηγούν τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές – τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης στην χειμαζόμενη από τη σφοδρή κρίση κοινωνία –  με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση …” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ και ζητά την άμεση εξεύρεση λύσεων σε όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τους δήμους όπως διαθεσιμότητα υπαλλήλων, κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών, και ιδιαίτερα την οικονομική εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικο – προνοιακών δομών των ετών 2013-14.

Oι Δήμοι προσπαθούν
Οι δήμοι δεν αντέχουν περαιτέρω μειώσεις των εσόδων τους, ενώ πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ΟΤΑ καταβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης χρησιμοποιώντας τα δραματικά περιορισμένα έσοδά τους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ειδικότερα από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις των ΟΤΑ μειώθηκαν κατά 11%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο Δήμος Ν. Σμύρνης είναι από τους πιο νοικοκυρεμένους ανά την επικράτεια. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 209.355 ευρώ, ποσό πολύ μικρό για το μέγεθος του και από τις λιγότερες στην Αττική, πληρώνει σταθερά τις υποχρεώσεις του και κατατάσσεται  στους πλέον  “καλοπληρωτές”.

Η Νέα Σμύρνη μπορεί να ελπίζει
«Τα οικονομικά αποθέματα του Δήμου μας και τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ φτάνουν να καλύψουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη λειτουργία του Δήμου μας για τους  επόμενους 13 μήνες. Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι θα είμαστε ο τελευταίος Δήμος που θα πέσει…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος επί των οικονομικών κ. Κουτελάκης, ενώ ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης τόνισε “Διαθέτουμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση και 1,5 – 2 εκατομμύρια ευρώ ρευστότητα,  αν έρχονται και τα ανταποδοτικά της ΔΕΗ δεν θα έχουμε πρόβλημα για 1,5 περίπου χρόνο…”.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος μας θα αιτηθεί επίσης την ένταξή του στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις  για τα δάνεια των ΟΤΑ που δόθηκαν πρόσφατα και περιλαμβάνουν επιμήκυνση κατά 8 έως 10 χρόνια, δύο έτη περίοδο χάριτος και μείωση του επιτοκίου κατά 0,5%.  Ο Δήμος μας είχε λάβει ένα μόνο δάνειο  πριν από 9 περίπου χρόνια για την αγορά των δύο Δημοτικών Κιν/φων και καταβάλλει 60.000 περίπου ευρώ μηνιαία για την αποπληρωμή του. Με την ένταξη του στις νέες ρυθμίσεις η δόση αυτή θα μειωθεί σημαντικά και θα δώσει μια επιπλέον ανάσα στα οικονομικά του Δήμου μας.

Δεν απολύεται κανείς
Αξίζει να αναφέρουμε, τέλος, ότι  ο Δήμος μας δεν έχει υπαλλήλους που να εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και ως εκ τούτου δεν απέστειλε τις λίστες που ζητήθηκαν. “Έχουμε μόνο 2 υπαλλήλους αορίστου χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού, ενώ ο νόμος έθετε όριο τους 10 υπαλλήλους. Ο Δήμος μας δεν διαθέτει πλεονάζον προσωπικό, δεν έκανε αλόγιστες προσλήψεις, ούτε προσλάμβανε υπαλλήλους εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ....» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης.