neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Απόψεις ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ - ΔΗΜΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 2014
facebook
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

staurianidhs new low resγράφει ο ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ, τ.Δημ. Σύμβουλος - Εκπαιδευτικός, 5/2/2014

Το χορό των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Νέα Σμύρνη, τον ξεκίνησε σχετικά  βεβιασμένα ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης, με αιφνίδια ανακοίνωση μέσω Κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) και τοπικού τύπου κάπου στα μέσα Δεκέμβρη. Έτσι πληροφορηθήκαμε την παράτολμη απόφαση, απόσχισης από το αυτοδιοικητικό σχήμα, που διοίκησε το Δήμο επί 16 συναπτά έτη. Η είδηση βέβαια της αυτόνομης καθόδου του υπέβοσκε εδώ και μήνες κι επ' ουδενί δεν απετέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Εντελώς “συμπτωματικά” τον ακολούθησε η γνωστή περί αυτόν κομματική κάστα, αποκαλύπτοντας πλήρως την ταυτότητά της.  


Την επίσημη πρώτη του όμως πρόλαβε να πραγματοποιήσει ο κ. Γιώργος Κουτελάκης την Κυριακή 2 Φλεβάρη από το Δημοτικό Σινε ΣΠΟΡΤΙΓΚ με τη γνωστή σ' όλους και ιστορική πλέον Δημ. παράταξη υπό την προσωνυμία: Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Νέα Σμύρνη - Ποιότητα ζωής” της οποίας φέρει και την πατρότητα και η οποία κέρδισε μέχρι σήμερα τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.
Στις επικείμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν σ’ ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον, το αυτοδιοικητικό ζήτημα αναμένεται ν’ αποκτήσει εξόχως πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο πολίτης, ως κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, αισθάνεται πως θα έχει τη μοναδική ευκαιρία, μέσ’ από τον τοπικό του θεσμό που τον αισθάνεται πλησιέστερα, ν’ αντιπαρατεθεί στην κυβερνητική δικομματική καταπίεση. Υπό αυτή την έννοια, τόσο η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΚΚΕ) όσο και η «ΣΤΡΟΦΗ» Ν.Σ. (ΣΥΡΙΖΑ) και τα λοιπά αριστερά φιλολαϊκά σχήματα, π.χ. «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» τα μόνα που δεν αποκρύπτουν την ιδεολογική και κομματική τους προέλευση, αναμένεται να συσπειρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων από κάθε άλλη φορά. Δίχως λοιπόν να εφησυχάζουν, μπορούν να αισιοδοξούν οι κ.κ. βρεττός, Πάντος και Παπασπυρίδης. Ιδιαίτερα ο δεύτερος ως εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου  αναμένεται να ξεπεράσει θεαματικά τα παραδοσιακά υψηλά ποσοστά της αριστεράς στη Ν.Σμύρνη, σε βαθμό μέγιστης αισιοδοξίας για μια από τις δύο προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στον Β γύρο. Δεν ξεχνάμε από το παρελθόν, πως παραδοσιακά η παράταξη της αριστεράς στη Ν.Σ. συνέβαλλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση διοικητικής πλειοψηφίας στο Δήμο.
   Βέβαια την αισιόδοξη προοπτική της «ΣΤΡΟΦΗΣ» ανακόπτει το αντίπαλο δέος, που ακούει στο όνομα Κουτελάκης, καθώς αναμένεται ν’ αποσπάσει μια υπολογίσιμη μερίδα αριστερών ψηφοφόρων αυτοδίκαια. Φυσικά αυτό, στην παρούσα συγκυρία θα είναι δυσκολότερο από κάθε άλλη φορά, δεδομένης της «συμμόρφωσης» των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ προς τας….. υποδείξεις.  
Ο Γιώργος Κουτελάκης όμως, λόγω της προσωπικής του προϊστορίας ως επί 12 έτη Δήμαρχος και φυσικά «ακτινοβολίας», καθίσταται και αναγνωρίζεται δια μέσου των τετραετιών της Δημαρχείας του, ως  ιδιαίτερα δημοφιλής. Πέραν αυτού, ο τέως Δήμαρχος αρνείται κομματικές στηρίξεις και χρίσματα. Γι’ αυτό συγκεντρώνει στη δημοτική του παράταξη υποψηφίους ανεξαρτήτως κομματικών «πιστεύω» πλην εξτρεμιστικών και φασιστικών, όπως διετράνωσε στο ντεμπούτο της παράταξής του στο Σπόρτιγκ. Με πρόθεση (α) σεβασμού της ιδεολογικής διαφορετικότητας των στελεχών του, με αίσθηση (β) απαλλαγής από επικίνδυνα τοξικά κομματικά βαρίδια μετά την απόσχιση Τζουλάκη και με (γ) απόφαση προσήλωσης όλων στην προοδευτική και μόνο πορεία του Δήμου και της πόλης, σύμφωνα πάντα με την πρόσφατή του διακήρυξη, προσδίδει στη «Ν.Σ. Ποιότητα Ζωής»  ένα αυθεντικά ανεξάρτητο προφίλ.
Αν ο Γ. Κουτελάκης πείσει ως προς αυτά και με συνισταμένες, την αδιαμφισβήτητη αυτοδιοικητική του εμπειρία, τη μοναδική του γνώση σε λεπτομέρειες και βάθος κάθε μυστικού σ’ όλα τα σημεία του αστικού ορίζοντα της Ν.Σ., μπορεί να συνθέσει ένα σοβαρό ντεζαβαντάζ στην αισιόδοξη προοπτική του Παν. Πάντου, προβαλλόμενος κι αυτός, ακόμη και σαν πιο ισχυρός μνηστήρας, της πρωτιάς.  
Στον ασθενή αντίποδα θα κινηθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις, καθώς: Ο Στάθης Κούπας δεν βρίσκει σημεία προσέγγισης με το Νίκο Στέφο, αλλά πάντως συγκεντρώνει πιθανότητα διεκδίκησης μεγαλύτερου «μερτικού» από τους αμετακίνητους οπαδούς της Ν.Δ. Αυτό, καθαρά από προσωπική αναγνώριση λόγω εμπειρίας περί τα δημοτικά, του καθηγητή, εντιμότητας του πολιτικού ανδρός, ακεραιότητας χαρακτήρα. Η μη «συγκόλληση» με την παράταξη Στέφου, συνιστά οπωσδήποτε έμφαση στην έτσι κι αλλιώς ενδημούσα αδυναμία της δεξιάς στον αυτοδιοικητικό χώρο. Αλλά εξ’ όσων γίνονται γνωστά από τα διατεινόμενα της πλευράς του, η ευθύνη επιρίπτεται στην αδιαλλαξία του κ. Στέφου.   
Ο κ. Στέφος, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από αυτόν και το τοπικό δημοσιογραφικό του όργανο, αναδεικνύεται το έτερο σημείο του ασθενούς αντίποδα. Η μονότονη από 4ετίας αυτοπροβολή του, ο διαρκής και ολοένα κλιμακούμενος καταγγελτικός του λόγος μέσω έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, μια επαναλαμβανόμενη εξακολουθητικά φραστική επιθετικότητα κατά του Γιώργου Κουτελάκη, είναι βέβαιο ότι λειτουργούν ζημιογόνα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε παραταξιακό επίπεδο, ενώ εκ παραλλήλου προδίδουν κακόβουλη, φοβική κι εμπαθή διάθεση. Δεν θεωρείται τυχαία η αποστροφή και τελικά εγκατάλειψη αυτού και της παράταξής του από την έμπειρη κα Ντόρα Κασιμέρη.  Με δεδομένη Δημοτική Αρχή, το να βάλεις νυχθημερόν κατά του Αντιδημάρχου, αφήνοντας στο απυρόβλητο το Δήμαρχο, ένα πράγμα προδίδεις: Μόνιμο πανικό μπρος στο φάσμα της ήττας από εκείνον που στοχοποιείς. Αυτό το έχει επισημάνει η κοινή γνώμη, η οποία δεν διστάζει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και να επιδεικνύει φανερά την επικριτική της διάθεση. Και είναι απορίας άξιο πώς ο κατά τα άλλα ευφυής κ. Στέφος, αδυνατεί να κατανοήσει την επιβαρυντική για τον ίδιο και τη δημοτική του παράταξη, κατάσταση που δημιουργεί. Προφανώς στερείται συμβούλων και συνεργατών ή είναι υπερβολικά εγωιστής για να παραμένει μόνος με τις εμμονές και τις ανασφάλειές του. Εν τω μεταξύ ο εναπομείνας χρόνος ελαχιστοποιήθηκε δραματικά και η προϊούσα αυτοκαταστροφή θεωρείται μη αναστρέψιμη. Προσωπικά, παρά τη δεδομένη  μου εκτίμηση, εξ αιτίας όλων των ανωτέρω, δεν του δίδω καμία τύχη.
Τέλος, για τον κ. Τζουλάκη, μυστήριο (παρά την περί του αντιθέτου πεποίθηση του γράφοντος) παραμένει το αίτιο του εγχειρήματος της αποσκίρτησης, που κατ’ εμέ αγγίζει τα όρια της πολιτικής αυτοχειρίας. Η ομαδική και άνευ αποχρώντος λόγου φυγή από μια αήττητη Δημ. Παράταξη, η οποία μάλιστα προσέδωσε στους αποσκιρτήσαντες αναγνωρισιμότητα, όπως -δυστυχώς- αποδείχθηκε κενή ουσιαστικού περιεχομένου, μάλλον αυτοκτονική τάση παρά νέα δυναμική συνιστά. Είναι αδιανόητο, λογικά ανεξήγητο και πολιτικά αλλοπρόσαλλο, ό,τι δεν αποτολμήθηκε από Δημ. Παράταξη προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ από το 2002 κι εντεύθεν, ν’ αποτολμάται σήμερα, που το κόμμα παραπαίει μεταξύ επιβίωσης και αφανισμού. Γιατί κοινή είναι η αίσθηση της κομματικής υπόδειξης και μιας άτυπης αλλά μάλλον υπαρκτής κομματικής στήριξης. Μόνο έτσι εξηγείται το «απονενοημένο» διάβημα. Και δεν έχει διαψευσθεί από τον κ. Τζουλάκη, παρά την άτονη προσπάθεια να παρουσιάσει το σχήμα του ως πολυσυλλεκτικό και ανεξάρτητο. Με τα χαρακτηριστικά αυτά και με την απροθυμία στήριξης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά κύρια με την αποστροφή του εκλογικού κοινού προς  τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η έστω και άδηλη στήριξη αυτοδιοικητικών σχημάτων, ακόμη και με καμουφλάζ ανεξαρτησίας, θεωρείται σίγουρα ολέθρια.
Είναι διάχυτο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πως ο συμπαθής Σταύρος Τζουλάκης, υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του υπό την παρότρυνση των «παιδιών» του. Και δεν πείθεται εύκολα η κοινή γνώμη για το καλοπροαίρετο του περιγύρου του, τον οποίο φαίνεται πως δεν υπολήπτεται. Υπ’ αυτή τη διαμόρφωση των πραγμάτων, θεωρείται σχεδόν σίγουρο, πως το νέο σχήμα του κ. Τζουλάκη, δεν μπορεί να έχει καμία τύχη για το δεύτερο γύρο.
Στους τρισήμισυ μήνες που απομένουν μέχρι την κάλπη, αρκετό νερό θα κυλίσει στο δημοτικό αυλάκι. Αλλά η πεποίθηση, πως η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη, παραμένει σταθερή και αταλάντευτη.