neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 8,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015
facebook
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ergalowΕγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στις 19 Νοεμβρίου το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας το οποίο αποτυπώνει το όραμα της Δημ. Αρχής για τη νέα χρονιά και περιλαμβάνει έργα ύψους περίπου 37 εκατομμυρίων ευρώ και ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2015, ο οποίος κατανέμει τους πόρους και βάζει προτεραιότητες στα έργα που θα υλοποιηθούν προσγειώνοντάς τα τελικά στα 8.579.200 ευρώ.

Ο Δήμαρχος κ. Τζουλάκης στην εισήγησή του ανέφερε ότι για το 2015 προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι 

η διατήρηση και ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για την ανακούφιση των δημοτών. Παράλληλα ο Δήμος μας θα φροντίσει σύμφωνα με τον κ. Τζουλάκη για την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων στην πηγή και την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την ανακύκλωση, την ενίσχυση του στόλου της Δημ. Συγκοινωνίας, αλλά την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι στο φετινό προϋπολογισμό εφαρμόστηκε νέος στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος δεν στηρίζεται σε ξεπερασμένες λογικές ότι η παραγωγή έργου σημαίνει «τσιμέντο» και μεγάλα έργα: «… Σχεδιάζουμε νέα μόνιμα έργα, μέτρα κοινωνικής πολιτικής, οικολογικές δράσεις, προγράμματα εθελοντισμού  και άυλες δράσεις για την ενίσχυση του πολιτικού και αθλητικού γίγνεσθαι» τόνισε ο κ. Τζουλάκης και συνέχισε «… Ο φετινός Προϋπολογισμός κινείται στους άξονες Διαφάνεια – μέτρο – σταθερό οικονομικό πρόγραμμα – αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους μας και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, βασίζεται στη λογική του εφικτού, αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον του Δήμου μας και στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας.»

H κα Τσαμασίρου εκ μέρους της Δημ. Παράταξης «Στροφή Ν. Σμύρνης» κατηγόρησε τη Δημ. Αρχή ότι δεν διαβουλεύτηκε με το συμβούλιο ή με την κοινωνία κανένα από τα σημαντικά έργα που συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό: «…Ώριμα για να εκτελεστούν εμείς δεν θεωρούμε τα έργα που έχετε σχεδιάσει και πιθανόν έχετε βρει χρηματοδότηση, αλλά αυτά που τα έχετε διαβουλευτεί με το δημ. Συμβούλιο  και τους δημότες και έχετε ακούσει τις απόψεις τους. Τα μεγάλα έργα αφορούν όλη την πόλη…» τόνισε η κα Τσαμασίρου η οποία ζήτησε επίσης από το Δήμαρχο να αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης το 1,5 τουλάχιστον εκατομμύριο που περισσεύει από τα 9,2 εκατομμύρια ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει. Τέλος η κα Τσαμασίρου τόνισε ότι η «Στροφή» διαφωνεί κάθετα με το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων της δημοτικής αρχής καθώς και με την διαχείριση του όποιου πλεονάσματος διαθέτει ο Δήμος και γι’ αυτό θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Σμύρνη – Ποιότητα Ζωής» κ. Γιώργος Κουτελάκης αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην ισχυρή οικονομική θέση του Δήμου μας ως συνέχεια και της δικής του διαχείρισης και τόνισε: «...Η πόλη έχει λύσει τα βασικά της προβλήματα, δεν υπάρχουν ζωτικά προβλήματα στο αστικό της περιβάλλον και επιπλέον διαθέτει σημαντικά ταμειακά αποθέματα...”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Σμύρνη – Ποιότητα Ζωής» κ. Γιώργος Κουτελάκης αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην ισχυρή οικονομική θέση του Δήμου μας, ως συνέχεια και της δικής του διαχείρισης  και τόνισε: «...Η πόλη έχει λύσει τα βασικά της προβλήματα, δεν υπάρχουν ζωτικά προβλήματα στο αστικό της περιβάλλον και επιπλέον διαθέτει σημαντικά ταμειακά αποθέματα, με τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων της χωρίς να χρειάζεται να παλέψει, παρά μόνο για τα πολύ μεγάλα έργα.
Μέχρι σήμερα επί 16 χρόνια άκουγα μονίμως από τη θέση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών ότι η αντιπολίτευση εκ της θέσεως της πρέπει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, άκουγα ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός και όλοι ρώταγαν αν τα αποθέματα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής και αν υπάρχουν λεφτά. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εισηγείστε τον προϋπολογισμό μας! Δεν θα ταμπουρωθούμε πίσω από κανένα κλισέ του τύπου «Δεν ψηφίζω»… Ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει ουσιώδεις διαφορές  από τους προηγούμενους  και θα τον υπερψηφίσουμε.
Έχει αποδειχτεί τα τελευταία 16 χρόνια ότι ο κόσμος επιβράβευε την πολιτική του Δήμου και στις τελευταίες εκλογές αν η παράταξή μας ήταν ενωμένη θα έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό από ποτέ. Ήταν Δημ. Αρχή που σκέπτονταν και είχε επαφή με τους δημότες και κανένα έργο της δεν συνάντησε την ευρεία αντίδραση ή την άρνηση των πολιτών… Απαντώντας λοιπόν στην κα Τσαμασίρου να πω ότι ώριμο είναι ένα έργο όταν συναντά και λύνει ένα πρόβλημα και αυτό δεν τυγχάνει ποτέ καθολικής, αλλά ευρείας κλίμακας αποδοχή. Έχω την αίσθηση ότι όλα τα έργα μας είχαν ευρεία αποδοχή. Αυτό που είναι σημείο κριτικής είναι αν κάτι δεν έγινε…»
Ο κ. Κουτελάκης διευκρίνισε τέλος ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει μόνο:  την ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης σε ιδιωτική εταιρία, οι οποίες πρότεινε να ανατεθούν σε κοινωνικό φορέα, την επανάληψη ποσού 250.000 για παιδικές χαρές την οποία χαρακτήρισε προσχηματική και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού καθαριότητας με leasing τονίζοντας ότι εγκρίνει τις υπόλοιπες προμήθειες της καθαριότητας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στάθης Κούπας, κλείνοντας ως είθισται τη συζήτηση, εξήρε την αποτύπωση του Προϋπολογισμού και την αιτιολογική του έκθεση, την οποία έκρινε ως άρτια, και συνεχάρη για το έργο του τον Προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Δαφνή. Ο κ. Κούπας αναφέρθηκε στα θετικά, κατά τη γνώμη του, αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των παρατηρητηρίων που επιβλήθηκαν στους Δήμους υποστηρίζοντας ότι εξ ανάγκης έκαναν τους προϋπολογισμούς πιο ρεαλιστικούς και πιο αξιόπιστους. Προτεραιότητα και στόχος της Δημ. Αρχής ανέφερε ο κ. Κούπας είναι να εισπράττει ό,τι δικαιούται (τόνισε μάλιστα ότι τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι) και να είναι φειδωλός σε κάθε έξοδο που πραγματοποιεί. Ο κ. Κούπας από τη νέα του θέση και βλέποντας τα πράγματα  πλέον από τη σκοπιά της εξουσίας και όχι της αντιπολίτευσης στην οποία βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια παραδέχτηκε τελικά την  ισχυρή οικονομική θέση του Δήμου μας και συμφώνησε με τον κ. Κουτελάκη ότι ο Δήμος μας είναι προνομιούχος και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους, ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Πρώτη φορά το ζητάω!!!» είπε κλείνοντας την εισήγησή του και προκαλώντας τα χαμόγελα των συναδέλφων του.

Τελικά ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ν. Σμύρνης για το 2015 συνολικού ύψους 45,1 εκατομμυριών, εγκρίθηκε με 29 ψήφους εκτός των κωδικών που αναφέρονται στις Παιδικές Χαρές, τη Φύλαξη Χώρων από Ιδιωτικές Εταιρείες  και Leasing για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, οι οποίοι εγκρίθηκαν με 23 ψήφους και για τους οποίους οι Δημ. Σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.κ. Κουτελάκης, Πάγκαλης, Μάντζιου, Ιακωβάκη, Κουτετέ και Σουρβίνος ψήφισαν αρνητικά.
Οι Δημ. Σύμβουλοι της κ.κ. Πάντος, Βαμβουρέλλη, Τσαμασίρου, Πανταζής, Βρεττός και Αφεντουλίδης καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό.