neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
facebook
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

PLATEIA XRYS PROS ESTIA lowOλοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στην Πλατεία Χρυσοστόμου, η οποία όμως δεν έχει παραδοθεί ακόμα πλήρως στους δημότες . Η περίφραξη πάντως που υπάρχει χαμήλωσε,  οι είσοδοι σε πολλά σημεία περιμετρικά είναι ανοιχτές και η νέα μας Πλατεία είναι πλέον επισκέψιμη!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ν. Σμύρνης στην εφημερίδα "Δημοσιογράφος": «Το πάρκο έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η τοποθέτηση περιφερειακού φωτισμού και η ενίσχυση του εσωτερικού φωτισμού. Το τελευταίο ζητήθηκε πρόσφατα από το δήμο. Επίσης το γκαζόν δεν πρέπει να πατηθεί ακόμα, χρειάζεται, σύμφωνα με τους Γεωπόνους κάποιο μικρό επιπρόσθετο χρονικό διάστημα…», αυτές ήταν οι εκκρεμμότητες που ανέφερε επακριβώς ο κ. Τζουλάκης στην εφημερίδα μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν εγείρουν αξιώσεις από την πλευρά του Δήμου για ποινικές ρήτρες καθώς το έργο σύμφωνα με την τελευταία παράταση που είχε δοθεί από το Δημ. Συμβούλιο έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 20 Ιανουαρίου 2015.

PLATEIA EISODOS APO PLASTHRA SKALESlowΗ αναπλασμένη Πλατεία Χρυσοστόμου περιλαμβάνει πλέον νέο σχεδιασμό και ανανεωμένη αισθητική.  Στην είσοδο της Πλατείας από τη γέφυρα της Δαβάκη (φωτο. 1.) δεσπόζει πάντα το άγαλμα του Πατριάρχη Χρυσοστόμου που καλωσορίζει τους εισερχόμενους στο Δήμο μας. Μπροστά από το άγαλμα και αρκετά χαμηλότερα  πλέον στο επίπεδο του δρόμου υπάρχει σιντριβάνι φωτιζόμενο (όχι παραδοσιακό αλλά με πίδακες που αναβλύζουν νερό ύψους 2,5 μέτρων μέσα από τις πλάκες το οποίο όταν δεν είναι σε λειτουργία δεν φαίνεται νομίζεις ότι είναι απλώς η πλακόστρωση της πλατείας), ενώ δίπλα από το άγαλμα μια σκάλα με πλαινά επενδυμένα με οξειδωμένο χάλυβα οδηγεί στον κεντρικό διάδρομο που διασχίζει κάθετα την Πλατεία έως  την είσοδο από την πλευρά της Εστίας (φωτο. 3).
Διαθέτει μοντέρνα καθιστικά περιμετρικά από την πλευρά της Αγ. Φωτεινής και καθ’ όλο το μήκος της έως την στροφή στην Ν. Πλαστήρα (φωτο. 2), αλλά και μικρότερα καλαίσθητα καθιστικά μέσα στα παρτέρια.
Η άλλη πλευρά κατά μήκος της Παλαιολόγου (φωτο.4) άλλαξε όψη εξολοκλήρου με τα δέντρα να εγκιβωτίζονται σε παρτέρια από οξειδωμένο χάλυβα και το επικλινές  έδαφος να καλύπτεται με ακανόνιστα κομμάτια πλακιδίων  τοποθετημένα καλαίσθητα σαν ψηφιδωτό.  
Ο κεντρικός διάδρομος που υπάρχει στο μέσον της πλατείας  (φωτο. 3.) στη μια του πλευρά έχει ένα μεγάλο ρυάκι νερού από οξειδωμένο χάλυβα  και από την άλλη έχει χώρους πρασίνου, όπου μέσα συνεχίζουν να υπάρχουν τα γλυπτά  και οι προτομές, που διατηρούν το χαρακτήρα της Πλατείας ως πάρκο ιστορικής μνήμης (φωτο. 5).

«Μελανό σημείο» της ανάπλασης το υψηλό κόστος του έργου, για το οποίο,  παρά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν προερχόταν από το ταμείο του Δήμου αλλά από το ΕΣΠΑ, η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική. Το κόστος ανήλθε στα  2,6 περίπου εκατομμύρια με επιπλέον απρόβλεπτα έξοδα 250.000 ευρώ για παρεμβάσεις  που προέκυψαν στην πορεία του έργου και ήταν αναγκαίες, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ν. Σμύρνης, για να θεωρηθεί το έργο ολοκληρωμένο.
Ενώ επιπλέον στο κόστος αυτό θα προστεθεί και το κόστος κατασκευής υπαίθριου παιδότοπου με επιδαπέδια όργανα, ο οποίος τελικά δεν συμπεριλαμβανόταν στο κόστος ανάπλασης, όπως είχε ειπωθεί αρχικά, και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να τον δημοπρατήσει η δημοτική αρχή για να ολοκληρωθεί έτσι και το μοναδικό παρτέρι στο μέσον της Πλατείας που παραμένει αφύτευτο γι’ αυτό το λόγο.
Όσον αφορά πάντως  την αναγκαιότητα του έργου, την οποία αμφισβήτησε με σωρεία  ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας την ανάπλαση «ακριβό έργο βιτρίνας»,  απομένει ο χρόνος, η χρήση από τους κατοίκους και η επισκεψιμότητα  της πλατείας να την αρνηθούν ή να την επιβεβαιώσουν.

 PLATEIA APO PLASTHRA PAGAKIAlow

PATEIA XRYS NERO low

PLATEIA XRYS PLAKAKIAlow

   PATEIA XRYS MNHMEIAlow