neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
facebook
Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Την καλύτερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 10 ετών, τη στιγμή μάλιστα που στην πόλη μας εκτελούνται τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία της, παρουσίασε ο Δήμος Ν. Σμύρνης το 2006, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη. Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγόρησε το Δήμο για αδυναμία εισπρακτικών μηχανισμών, «δημιουργική λογιστική» κ.ά. γεγονός που οδήγησε τον κ. Κουτελάκη να καταγγείλει την αντιπολίτευση για ιδιοτέλεια και πολιτική σκοπιμότητα...

Την καλύτερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 10 ετών, τη στιγμή μάλιστα που στην πόλη μας εκτελούνται τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία της, παρουσίασε ο Δήμος Ν. Σμύρνης το 2006, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη. Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγόρησε το Δήμο για αδυναμία εισπρακτικών μηχανισμών, «δημιουργική λογιστική» κ.ά. γεγονός που οδήγησε τον κ. Κουτελάκη να καταγγείλει την αντιπολίτευση για ιδιοτέλεια και πολιτική σκοπιμότητα.

 

Ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός του Δήμου Ν. Σμύρνης για το 2006 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τον μήνα που μας πέρασε. Τα δύο σημαντικά αυτά θέματα έδωσαν την αφορμή στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να τοποθετηθούν πολιτικά για τα πεπραγμένα του δήμου μας τη χρονιά που πέρασε.

Η Δημοτική Αρχή δήλωσε περήφανη τόσο για τα έργα όσο και για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ενστάσεις για την εικόνα που παρουσιάστηκε και καταψήφισαν τον ισολογισμό και τον απολογισμό του έτους 2006 του δήμου μας. Πιο συγκεκριμένα:

Ο κ. Χαϊκάλης σχολίασε ότι τα αποτελέσματα του ισολογισμού και του απολογισμού δεν ελέγχονται μόνο ως καλά ή κακά. «Αυτό που ελέγχεται είναι η ικανότητα του δήμου να εκτελεί αυτά που έχει σχεδιάσει... Εμείς όμως στο δήμο μας, άλλα ξεκινάμε, άλλα υλοποιούμε και άλλο τελικά είναι το αποτέλεσμα. Αυτό είναι που δεν εγκρίνουμε. Το ταμειακό μέρος είναι εντάξει, δεν έχουμε κανένα υπαινιγμό στο θέμα της αξιοπιστίας...» διευκρίνισε ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος επεσήμανε ακόμα μαζί με τον κ. Τσιάπη το γεγονός ότι ο Δήμος μας εισέπραξε το 68% των προϋπολογισθέντων εσόδων, άρα έχει αδυναμία στον εισπρακτικό του μηχανισμό, το γεγονός ότι στο δήμο μας δεν τηρούνται βιβλία καταγραφής αποθήκης, καθώς και την άποψη ότι δεν γίνονται οι επενδύσεις που θα έπρεπε. Απαντώντας δε στην πρόκληση του Δημάρχου να συγκρίνει τα στοιχεία του δήμου μας με οποιοδήποτε άλλο δήμο απάντησε ότι το γεγονός ότι οι άλλοι Δήμοι βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση δεν σημαίνει ότι η Νέα Σμύρνη είναι η καλύτερη.

Ο κ. Κούπας ανέφερε ότι τα στοιχεία παρουσιάζονται «ωραιοποιημένα», ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί ο Δήμος ν’ αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.  Χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του Απολογισμού ως «δημιουργική» λογιστική, και απαντώντας στην πρόκληση του Δημάρχου να συγκρίνει τα στοιχεία του δήμου μας με οποιουδήποτε άλλου δήμου είπε: «...Δεν έχω καμία υποχρέωση να ξέρω τι κάνουν οι άλλοι δήμοι. Εγώ σ’ αυτό το δήμο είμαι αντιπολίτευση και εσείς σ’ αυτό το Δήμο Δήμαρχος και εσάς κρίνουμε».

 

Ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης, τέλος, αφού συνεχάρη όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την παρουσίαση των στοιχείων, ανέφερε σχετικά: «Ο Δήμος είναι πλεονασματικός, δεν χρωστάει σε κανένα, έχει ταμειακά διαθέσιμα πολύ περισσότερα από τις υποχρεώσεις του, τη στιγμή μάλιστα που στην πόλη μας εκτελούνται τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία της πόλης και τη στιγμή που έχει δύο βασικά μειονεκτήματα: δεν εισπράττει εύκολα και δεν μετράει αποθήκες.

Προκαλώ τον οποιονδήποτε να συγκρίνει τον ισολογισμό μας με οποιουδήποτε άλλου δήμου... Σε όλους τους δήμους συμβαίνει το αντίθετο, οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε μισθοδοσία.  Πέστε μου ένα Δήμο που δεν έχει δάνεια για λειτουργικά έξοδα, πέστε μου ένα δήμο που παίρνει δάνεια μόνο για αγορά γης, πέστε μου ένα δήμο που τα έξοδα του να είναι το 65% του προϋπολογισμού του...» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτελάκης, και συνέχισε: «...Οι οικονομικοί δείκτες του δήμου μας δεν βελτιώνονται μαγικά. Πρώτον προχωράμε σε δαπάνες μόνο όταν έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους και δεύτερον έχουμε κρατήσει το προσωπικό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα γιατί δεν έχουμε πελατειακές σχέσεις. Ο Δήμος μας έχει 350 εργαζομένους όταν ο αμέσως επόμενος δήμος ίδιου μεγέθους έχει 600 εργαζομένους. Η διαφορά των ποσών που θα διαθέταμε ως μισθοδοσία γίνεται αποθετικό του δήμου και διατίθεται σε επενδυτικά προγράμματα...»

Και απευθυνόμενος στον κ. Χαϊκάλη τόνισε: «Θεωρώ ότι ψεύδεστε, ότι αδικείται τη Δημοτική Αρχή όταν λέτε ότι ο Δήμος έχει χρέη. Σας εξήγησα ότι από τα 4 εκατ. ευρώ που καταγράφονται ως υποχρεώσεις του Δήμου τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία πρέπει να είναι καταγεγραμμένα, αλλά δεν τα οφείλει ο Δήμος γιατί θα πληρωθούν από τα αντίστοιχα προγράμματα.

Ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι η λογική του Προϋπολογισμού είναι να εντάσσονται σ’ αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα και από αυτά να επιλέγονται αυτά που μπορούν να γίνουν. Ξέρετε επίσης ότι τα μειωμένα έσοδα οφείλονται και στην αναλγησία των κυβερνήσεων που δεν αποδίδουν πόρους στην αυτοδιοίκηση, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, ξέρετε ότι τα πλασματικά έσοδα μπαίνουν πάντα για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογιμός.

Είμαστε ένας από τους 10 καλύτερους δήμους και αυτό το ισχυρίζομαι με τεκμήριο, ενώ εσείς σύντομα θα φανεί ότι λέτε κούφια λόγια. Θεωρώ ότι ψεύδεστε με ιδιοτέλεια και προσπαθείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις με πολιτική σκοπιμότητα....

Συμπεριφέρεστε έτσι γιατί δεν θέλετε να πιστέψετε, δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι τα καταφέραμε. Όσο εσείς συμπεριφέρεστε έτσι, τόσο εμείς θα παίρνουμε μεγαλύτερα ποσοστά...» ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης.