neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Μέτρα στήριξης για τους ασθενέστερους & πολλά έργα αναμένονται το 2009
facebook
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

Ένα δύσκολο «στοίχημα» σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία θα προσπαθήσει, σύμφωνα  με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη, να κερδίσει ο προϋπολογισμός του 2009 του Δήμου Ν. Σμύρνης:  τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, χωρίς όμως να μειωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία βρίσκεται η πόλη μας.

Ο φετινός προϋπολογισμός, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Κουτελάκη, αποτυπώνει για μια ακόμα χρονιά τη συνεχή βελτίωση της οικονομικής θέση του Δήμου μας, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους λίγους ΟΤΑ οι οποίοι διατηρούν τα οικονομικά τους σε υψηλά επίπεδα. «...Την ώρα που όλη η αυτοδιοίκηση πένεται εμείς καταθέτουμε τον καλύτερο προϋπολογισμό από συστάσεως του Δήμου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό και αλαζονικό ίσως, μπορώ όμως να το τεκμηριώσω. Ο προϋπολογισμός γυρνάει με το μεγαλύτερο περίσσευμα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και τις λιγότερες  μεταφερόμενες δαπάνες για το νέο έτος. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ευτυχές γιατί έτσι σε μια δύσκολη συγκυρία, εμείς έχουμε την πολυτέλεια να επιστρέψουμε το συσσωρευμένο πλεόνασμα στις ασθενέστερες ομάδες, χωρίς να αναστείλουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα.

«Το πρώτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των αδύναμων οικογενειών ολοκληρώθηκε πριν τις γιορτές με το πάγωμα των δημοτικών τελών, τα μηδενικά τέλη για άπορους, ΑΜΕΑ & πολύτεκνους, τη μείωση κατά 50% των τελών στις τρίτεκνες οικογένειες, και τη διεύρυνση των μηδενικών τροφείων στους παιδικούς σταθμούς από τις οικογένειες με εισόδημα έως 12.000 στα εισοδήματα εώς 15.000 ευρώ. Αυτά αν αξιολογηθούν ισοδυναμούν από 700.000 έως 1.000.000 ευρώ για το 2009. Τόσο θα απομειωθεί ο προϋπολογισμός και καλά θα κάνει. Σύντομα πάντως θα υπάρξει και ένα δεύτερο πακέτο πιο στοχευμένο που θα επιδιώξει να φτάσει κοντά στα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης και συνέχισε: "Επίσης θέλω να αναδείξω δύο άλλα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού: τη συμμετοχική διαδικασία των πολιτών και τα περιβαλλοντικά μέτρα που θα θέσουμε σε προτεραιότητα.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό διαχειριστικό και πρόχειρο, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες των πολιτών. Η παράταξη της κας Κατσέλη πρότεινε τέλος να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της πόλης μας θα προτείνει δράσεις για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ενώ πρότεινε να γίνει και καταγραφή των ανέργων της πόλης μας.
Η παράταξη του κυρίου Κούπα με τη βοήθεια του ειδικού εισηγητή κ. Πέτρου Περιμένη ανέλυσε τεχνοκρατικά τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντας υπερδιογκωμένο, αδύναμο εισπρακτικά και με στοιχεία εικονικότητας. Ο κ. Περιμένης στο τέλος πρότεινε να διατεθεί ένα εκατομμύριο και να υλοποιηθούν τα εξής: να επιδοτηθούν τα τροφεία των παιδικών σταθμών, να δημιουργηθούν  υποδομές στο Άλσος, να δοθούν υποτροφίες σε μαθητές – φοιτητές, να επιβραβευτούν οι αθλητές που διακρίνονται στα μη δημοφιλή αθλήματα, να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα κλπ. Στη συνέχεια ο κ. Κούπας συμπληρωματικά ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεχειλώνει από αναμορφώσεις και να χαρακτηρίζεται από μεγαλοϊδεατισμό. Αμφισβήτησε το φετινό προϋπολογισμό γιατί όπως ανέφερε το 2007 ο Δήμαρχος είχε υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός θα ήταν πλεονασματικός, ενώ η έκθεση των ορκωτών λογιστών έδειξε μικρό έλλειμμα 200.000 ευρώ, μικρό μεν αλλά υπαρκτό. Με πολιτική γενναιότητα αναγνώρισε τα θετικά και ανέφερε ότι η μείωση των ελλειμμάτων δείχνει να νοικοκυρεύει το δήμο. Κάλεσε τη Δημ. Αρχή να υιοθετήσει πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές (π.χ. την ύπαρξη χορηγών), τις οποίες χαρακτήρισε πιο αποτελεσματικές.  Τέλος επεσήμανε ως μεγάλα προβλήματα του δήμου: το κυκλοφοριακό και τις χρήσεις γης και κάλεσε τη δημοτική αρχή να παρέμβει άμεσα.
Τέλος ο κ. Καρούμπας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός καλύπτει ορισμένες μόνο ανάγκες της πόλης και δυστυχώς όχι τις πραγματικές γι’ αυτό όπως κάθε φορά ήταν αρνητικός

Ο Δήμαρχος απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης είπε: «Είναι κατανοητό ότι η αντιπολίτευση πρέπει να έχει αρνητική θέση απέναντι στον προϋπολογισμό, δεν μπορεί να ψηφίσει θετικά. Μπορεί όμως να είναι γόνιμη. Κατά καιρούς αυτό γίνεται υπάρχει όμως αδυναμία να συγκροτηθεί μια διαφορετική πολιτική πρόταση στους κρίσιμους αρμούς. Κύριοι δεν είστε πειστικοί όταν κάνετε το τρυκ να κάνετε υπολογισμούς επ’ αυτών που εφαρμόστηκαν, αν έχετε πολιτική τόλμη σχολιάστε τον κρατικό προϋπολογισμό όπου έχουν συντριβεί όλες οι προβλέψεις...
Φέρτε μου έναν παρόμοιο προϋπολογισμό και συγκρίνετε τον με το δικό μας. Μην αναλύετε θεωρητικά, δεν εργαζόμαστε σε ουδέτερο έδαφος. Αν η επίκλησή σας είναι ότι κρίνετε με βάση το άριστο, ε ναι τότε δεν είμαστε άριστοι. Φιλοδοξούμε, όμως, να είμαστε μεταξύ των 5 καλύτερων οικονομετρικά Δήμων και νομίζω ότι είμαστε...».

Ο φετινος προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις 22/1/2009και στα έργα ανάπτυξης τα οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της μελέτης για τη διαμόρφωση της πεζογέφυρας πάνω από το Υπόγειο Γκαράζ το οποίο θα παραδοθεί σε 2-3 μήνες,  η ανάπλαση της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης και η ενοποίηση του χώρου με την πλατεία της «ΕΣΤΙΑΣ» και την Κεντρ. Πλατεία, η έναρξη δημοπράτησης 2-3 περιφερειακών υπόγειων γκαράζ, η δημιουργία 2 νέων Παιδικών Σταθμών, εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στο τραυματισμένο οδικό δίκτυο της πόλης κ.ά.