neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
facebook
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ.jpgΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ & ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινες ταράτσες σε όλα τα δημόσια κτίρια, εκπόνηση μελέτης για έναν ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του Δήμου Ν. Σμύρνης, επέκταση και διεύρυνση της χλωρίδας του Άλσους, μελέτη για την κατασκευή ποδηλατόδρομων κ.ά. είναι μερικές από τις δράσεις που υλοποιούνται και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στη Ν. Σμύρνη στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζει κατά προτεραιότητα ο Δήμος μας.

Η πρώτη πράσινη στέγη σε δημόσιο κτίριο του Δήμου μας είναι πλέον γεγονός. Στην ταράτσα του 15ου & 7ου Δημοτικών Σχολείων (φωτο) ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή ενός πανέμορφου κήπου με δέντρα, θάμνους, λουλούδια, στρωμένους διαδρόμους και πέργκολα, κάτω από την οποία θα γίνονται μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Όπως μας ενημέρωσαν οι διευθυντές των σχολείων κ. Γουρναρόπουλος & κα Περδίκαρη, τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση της πράσινης ταράτσας είναι ήδη ορατά: περισσότερη δροσιά τις ζεστές ημέρες και ευκολότερο ζέσταμα του χώρου τις κρύες.
Και η πρωτοπορία των δύο σχολείων δεν σταματάει εδώ, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της 15ης  Σχολ. Επιτροπής κ. Χρήστου, στα άμεσα σχέδια του Δήμου μας είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτονομία στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και η αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων για τις ανάγκες του ποτίσματος του σχολείου.
Ευχή όλων μας, μετά την πρώτη αυτή επιτυχή πιλοτική κατασκευή, η πολιτική του δήμου μας για πράσινες στέγες σε όλα τα δημόσια κτίρια να προχωρήσει άμεσα και με γοργούς ρυθμούς. Ενώ καλό θα ήταν ο Δήμος μας να δώσει κίνητρα και να παρακινήσει και τους ιδιώτες να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.


Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός
Άλλη μια απόδειξη για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμος μας τα θέματα περιβάλλοντος είναι η ανάθεση Μελέτης που έγινε πρόσφατα σε γραφείο περιβαλλοντικών μελετών για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμου.
Ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας σχετικά με το θέμα: «Η σχετική διαδικασία ανάθεσης της «Μελέτης Παρεμβάσεων και Εφαρμογής μέτρων και πολιτικών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ν. Σμύρνης» έχει σκοπό της την εκπόνηση ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης για το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει και θα καλύπτει όλους τους περιβαλλοντικούς αποδέκτες (ατμόσφαιρα, ύδατα, φυσικό περιβάλλον και δομημένο περιβάλλον), θα αποτυπώνει όλες τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές οχλήσεις (εκπομπές αερίων, παραγωγή αποβλήτων, κατανάλωση ενέργειας, νερού, άλλων φυσικών πόρων, θορύβου) και θα προτείνει συγκεκριμένες και σαφώς προσανατολισμένες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας με καθορισμένο προϋπολογισμό, ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα καθώς και πρόγραμμα παρακολούθησης.
Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη μελέτη σε Πανελλήνια κλίμακα στην οποία προχωρά ένας Δήμος. Χρονικός προσδιορισμός παράδοσής της –κατόπιν και δημόσιας διαβούλευσης με πολίτες και φορείς της πόλης- υπολογίζεται το τέλος του χρόνου...»


Πράσινο στο Άλσος
Στο αναπλασμένο Άλσος, επίσης, η ανανέωση και επέκταση του πρασίνου συνεχίζεται. Ολοκληρώθηκε δεντροφύτευση με 280 νέα δέντρα, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα (γκαζόν) έκτασης τριών περίπου στρεμμάτων στο οποίο παράλληλα τοποθετήθηκε και σύστημα αυτόματου ποτίσματος.
Τέλος, αξίζει να θυμίσουμε ότι η Μελέτη για την κατασκευή ποδηλατόδρομων, η οποία έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του καλοκαιριού και όλοι περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματά της.