neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
facebook
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Με την πολιτική βούληση και τη στήριξη των διαδικασιών απ’ το Δήμο μας ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες (πέντε) ανοιχτές και δημόσιες γενικές συνελεύσεις των κατοίκων στις γειτονιές της Ν. Σμύρνης.

Ας μου επιτραπεί λοιπόν να καταγράψω και τα πρώτα συμπεράσματα αυτού του εγχειρήματος καθώς για πρώτη φορά οι συμπολίτες μας είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πόλη μας και να αποκτήσουν συνάμα ενεργό ρόλο στον καθορισμό επενδυτικών προτεραιοτήτων στο Δήμο μας.
Οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τη σχετική απειρία για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ιδίως σε θέματα οργανωτικά οι συνελεύσεις έγιναν και όσοι προσήλθαν έφεραν τις προτάσεις τους για τη γειτονιά τους, αλλά και για τη Ν. Σμύρνη γενικότερα.
Αυτό που τους χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι εξ ΄αυτού του γεγονότος τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν και μεταξύ τους αρκετά σημαντικό νομίζω, γιατί μπορεί να είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας αλλά ο τρόπος ζωής μας αποξενώνει.
Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι όλες οι συνελεύσεις αλλού ικανοποιητικές και αλλού μικρότερες εξελίχθηκαν σε μια εποικοδομητική δημόσια συζήτηση και οι προτάσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν  με αυτό που αποκαλούμε «καθημερινότητα» και κοινή «περιουσία» μιας περιοχής.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι σημαντικότερες προτάσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες λίγο – πολύ ήταν κοινές σε όλες τις συνελεύσεις είχαν να κάνουν με τα πεζοδρόμια και τους πεζούς, τη ρύπανση των δημοσίων χώρων από τις ακαθαρσίες των ζώων και την απόσυρση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Η βαρβαρότητα να καταπατάμε με τα αυτοκίνητα μας τα πεζοδρόμια φαίνεται ότι ενοχλεί τους πάντες, όπως και οι ακαθαρσίες των συμπαθών τετραπόδων που βρωμίζουν τα πάρκα και τους δρόμους. Ο διάλογος δε που αναπτύχθηκε μεταξύ των κατοίκων για τα παραπάνω προβλήματα επικεντρώθηκε περισσότερο στη δική μας συμπεριφορά, παρά στο να κυνηγά τους παραβάτες η δημοτική αστυνομία.
Για τα ειδικότερα προβλήματα κατά γειτονιά οι κάτοικοι της συνέλευσης στην Πλατεία Σταδίου πρότειναν να πεζοδρομηθεί η Λέσβου μπροστά απ’ την Ευαγγελική Σχολή. Να μεταφερθεί η αφετηρία των λεωφορείων απ’ την Ευ. Πόντου και Αγ. Σοφίας και να ανακατασκευασθεί η πλατεία Σταδίου.
Με την παρουσία του ο Δήμαρχος τους διαβεβαίωσε ότι η πλατεία θα αναπλαστεί σύντομα και η Λέσβου θα πεζοδρομηθεί, ήταν εξάλλου στα σχέδια του Δήμου, ο οποίος περίμενε να τελείωσαν τα έργα στην Ευαγγελική Σχολή. Τόνισε επίσης και την ανακατασκευή με περιβαλλοντικούς όρους του Σταθμού των απορριμματοφόρων του Δήμου μας.
Στην «Εθνική Στέγη» η συζήτηση ανέδειξε ότι υπάρχει σχετική έλλειψη σχολικών αιθουσών που να ικανοποιούν τις ανάγκες των παιδιών του Λυκείου για φοίτηση κοντά στα σπίτια τους.
Τους έγινε βέβαια γνωστό από τον ίδιο το Δήμαρχο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή 10 νέων αιθουσών στο Σχολ. Συγκρότημα της Νικομήδειας και το πρόβλημα θα βρει τη λύση του.
Στο Άλσος η συζήτηση και τα αιτήματα είχαν να κάνουν περισσότερο με τη λειτουργία της μικρής καντίνας του Άλσους που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καταγράφτηκε η ανάγκη τοποθέτησης περισσότερων και πιο αναπαυτικών παγκακιών για τους μεσήλικες και το αίτημα για διεύρηνση του ωραρίου λειτουργίας του Άλσους κατά τους θερινούς μήνες. Ενώ ένα ακόμα αίτημα ήταν η κατασκευή μιας νέας παιδικής χαράς στην Ιωνίας και Νυμφαίου.
Στην Επταλόφου κοινό αίτημα ήταν η ανάπλαση της υπάρχουσας παιδικής χαράς, με τοποθέτηση φωτισμού και στρώσιμο του εδάφους με χαλικάκι και με πλαστικούς τάπητες μπροστά από κάθε όργανο για να μην χτυπούν όταν παίζουν τα παιδιά, ενώ ζητήθηκε και η πεζοδρόμηση της οδού Πριγκιποννήσων.
Τελευταία  συνέλευση σ’ αυτή τη φάση είχαμε στην περιοχή του Πανιωνίου και συγκεκριμένα στην πλατεία «Τσέμου» όπως μετονομάσθηκε πριν μερικά χρόνια η παλιά Πλατεία Ομηρείου προς τιμήν του πρώτου νεκρού Νεοσμυρνιώτη  φοιτητή και μέλους της ΕΠΟΝ κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει γνωστή με αυτό το όνομα, γιατί παρ’ ότι ο Δήμος έχει τοποθετήσει αναμνηστική μαρμάρινη πινακίδα στην είσοδο της πλατείας, όλοι ακόμα την αναφέρουν ως πλατεία Ομηρείου.
Κατά τα άλλα η συζήτηση απασχόλησαν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος μέχρι και για την αισθητική της πόλης συζητήσαμε, δεν μας ξέφυγε και ο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» τον οποίο όλοι θα ήθελαν να δουν ως ένα πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας για τη νεολαία και τους κατοίκους όλης της πόλης και όχι ως άλλη μια καφετέρια.
Σε αυτή τη συνέλευση είχαμε και την ενεργό παρουσία νεολαίων που υπερασπίστηκαν τα «γκράφιτι» ως τέχνη και πρότειναν να οριστούν συγκεκριμένοι χώροι ώστε να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα οι νέοι, ενώ ζήτησαν επίσης πιο πολύχρωμα σχολεία.
Παρούσα δήλωσε και η γενιά της αντίστασης και δια της εκπροσώπου της μας είπαν ότι η εικόνα να συνομιλείς με συντοπίτες είναι συναρπαστική αλλά και να βρούμε τα αίτια της κακοδαιμονίας σ΄αυτή τη χώρα. Η λαϊκή συμμετοχή να γίνει κώδικας επικοινωνίας και να φροντίζουμε όλοι μας για το καλό της πόλης.
Αυτά περίπου ειπώθηκαν, το πρόσημο θετικό ή αρνητικό ας το βάλλει ο καθένας  από εμάς, εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διοικητική και οικονομική επάρκεια εκ μέρους του Δήμου είναι εξασφαλισμένη για να μπορέσει να υλοποιήσει όποια από τα παραπάνω έργα προκριθούν στη δεύτερη φάση των διαδικασιών που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πολλές από τις επισημάνσεις και τα αιτήματα των κατοίκων, υλοποιούνται ήδη ή είναι ενταγμένα σε έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα, ενώ για όσα δεν απαιτείται κόστος αλλά η υλοποίησή τους έγκειται στην κινητοποίηση και την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου μας ως Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε άμεσα.
Καλό καλοκαίρι σε όλους και ραντεβού τον Οκτώβριο στο Β’ κύκλο συναντήσεων.

Του Αντιδήμαρχου
Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
Βασίλη Βουργουτζή

Οι συνελεύσεις τελείωναν με την εκλογή αντιπροσώπων οι οποίοι θα αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους κατοίκους και το Δήμο.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΝΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΔΙΟΥ: Η. Μπαλκάνος, Ν. Κονταξής, Περαθωράκης
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Λ. Ιακώβου, Κ. Κιρκίνη, Ε. Μαγκιώση
ΑΛΣΟΣ  - ΣΥΓΓΡΟΥ: Σ. Σπόγκου, Ο. Βεντούρη
ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ: Γ. Δημοσθένους, Ε. Σαλιαλαμάκια
ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΣΕΜΟΥ: Δ. Ραμπούνη, Μ. Πατρσάλης, Μ.Ζάνκα - Σναίντερ