neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΚΑΠΗ Δήμου Νέας Σμύρνης – Άλλη μια εκδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Μετά την Κωνσταντινούπολη, ο άλλος μεγάλος προορισμός στις εκδρομές προσκυνηματικού χαρακτήρα, όπως τις «θέσπισε» το Δ/κο Συμβούλιο, ήταν η Σμύρνη. Η πόλη σύμβολο της Μικρασιατικής καταστροφής. Η ενσάρκωση της τραγωδίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ο κρίκος σύνδεσης της μνήμης των νεοτελλήνων με τις αλησμόνητες προγονικές εστίες.

Ξεκινήσαμε 17 Ιουνίου με τη συνοδεία του Προέδρου κ. Θεοδ. Σταυριανίδη. Η οργάνωση υπήρξε τέλεια. Δύο λεωφορεία με μέλη κινήθηκαν άψογα και υποδειγματικά. Με πλοίο προς Μυτιλήνη. Εκεί υπήρξε η πρώτη έκπληξη. Μας περίμενε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Κουτελάκης με την σύζηγό του κα Τζένη με εκδρομική περιβολή. Είχαν φθάσει εκεί με το πρώτο πρωινό αεροπλάνο και ενσωματώθηκαν στην όμορφη παρέα, όπως έγινε και με την εκδρομή στην Κων/λη.
Επόμενος προορισμός το Αιβαλί. Φυσικά, προταγωνίστρια στις καρδιές η έντονη συγκίνηση, καθώς το χιλιοτραγουδισμένο Αιβαλί μας υποδεχόταν άφωνο και απλό, με τη σύγχρονη μορφή του, το οποίο φευ περίνενε στάσιμο και απελπιστικά υποβαθμισμένο σ΄ότι αφορά την παλιά, την ιστορική του ελληνική συνοικία. Τα λιθόστρωτα δρομάκια του, είναι αμφίβολα αν δέχθηκαν σηντηρητική παρέμβαση μέχρι σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παλιών ελληνικών οικιών, σε κραυγαλέα αντίθεση με τη μοντέρνα νέα πόλη του Αιβαλιού. Και καθώς περιδιαβαίναμε τα στενοσόκακα, το μόνο που περίσευε, ήταν η θλίψη, η συγκίνηση και η απέραντη νοσταλγία.
Στα βουρλά συμμεριστήκαμε την αγωνία και αισθανθήκαμε τα συγκλονιστικά συναισθήματα που πλημμύρισαν τις καρδιές από την αγωνιώδη αναζήτηση ενενηκοντούτη εκδρομέα, του κ. Μπουρέκα, του πατρικού του σπιτιού, όπου γεννήθηκε κάπου 88 χρόνια πριν. Κάτι ανάλογο ζήσαμε στη Σμύρνη με άλλο μέλος. Κατηφορίζοντας την Τρίτη μέρα προς Σμύρνη σειρά είχε η αρχαία Πέργαμος. Τ ΄απομεινάρι της ονομαστής στον κόσμο Ακρόπολη με το αρχαίο θέτρο δίπλα και το Ασκληπιείο πιο κάτω βρίσκονται ακόμη εκεί, για να θυμίζουν, όσο και αν αποκρύπτεται, το μεγαλειώδες πέρασμα του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου.
Απογευματάκι, το μάτι ήλθε σε πρώτη οπτική επαφή με τη Σμύρνη, η πόλη του 1922 των 20 χιλιάδων κατοίκων, Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων και Τούρκων ένωσε τη θέση σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η σπουδαία ρυμοτομία, η υποδειγματική καθαριότητα και τα υπερσύγχρονα ευρωπαικού τύπου οικοδομήματα, δεν στάθηκαν ικανά ν΄αναχαιτίσουν τη σκέψη και ν΄αναστείλουν τη θύμηση. Τη θύμηση του παλιού ελληνικού μεγαλείου της Σμύρνης. τη θύμηση της αιματοβαμμένης ιστορίας της. Τα μάτια με αγωνία αναζητούν την Αγία Φωτεινή με το καμπαναριό της και η φαντασία  την ξανακτίζει στον τόπο, όπου – αλοίμονο – τίποτε δε θυμίζει το πέρασμά της. Κάτι παρόμοιο και με την ονομαστή Ευαγγελική Σχολή. Τα στάδιο του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ δεσπόζει στιν ίδια θέση.
Στην αγωνειώδη αναζήτηση επαφής με το δράμα των Σμυρνιών, τίποτε δεν μαρτυρεί τα περασμένα. Ένα απέραντο και μεγαλόπρεπο άλσος μερικών χιλιάδων στρεμμάτων βρίσκεται εκεί, όπου ήταν – λέει – τα καμμένα. Κανείς δεν ξέρει γι΄αυτή τη φωτιά, που βοηθούντως – λέει – και του ανέμου εξαπλώθηκε και αποτέφρωσε ένα τρομακτικά μεγάλο τμήμα της. Όσο για την προκυμαία, όπου ένα απόγευμα «συνωστίσθηκαν» οι Σμύρνιοί και μπήκαν πατείς μς πατώσε στα πλοία της προσφυγίας βρίσκεται εκεί. Αισθητά βελτιωμένη. Με αρκετά νεοκλασσικά – ακόμη – οικοδομήματα, προφανώς ελληνικά. Με πάρκα θαυμαστά. Με ξενοδοχεία πεντάστερα. Με λεωφόρους ευρωπαικές. Με εστιατόρια πολυτελή και καφετέριες δυτικού τύπου. Μόνο το παλιό τελωνείο, όπου γίνονταν οι διατυπώσεις της φυγής των προσφύγων, ξεχωρίζει στην προβλήτα του παλιού λιμανίου, στεγάζοντας κρατικές αρχές. Σ΄αυτή την παραλία ζήσαμε τα πιο έντονα συναισθήματα.
Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει Έφεσο. Ξενάγηση και περιπλάνηση στα δρομάκια της παλαί ποτέ ανθούσας πολιτείας της καλύτερα σωζόμενης από κάθε άλλη στη Μικρασιατική γή. Επίσκεψη στα ερείπια του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη και επιστοφή στη Σμύρνη. Είμαστε κι όλας εκεί τρείς μέρες και νιώθουμε Σμυρνιοί. Το απόγευμα είναι δικό μας για τις τελευταίες βόλτες μας. Ήδη αρχίσαμε να μελαγχολούμε στη σκέψη του αποχωρισμού.
Δευτέρα πρωί πραγματοποιείται επίσκεψη στο Ελληνικό Προξενείο. Η πρόξενος κατόπιν ραντεβού υποδέχεται αντιπροσωπεία με επικεφαλή το Δήμαρχο. Η ατμόσφαιρα ζεστή και θετικά φορτισμένη από πατριωτικά συναισθήματα – Καφεδάκι ελληνικό και κεράσματα, τονίζουν την πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Η θέα της ιστορικής παραλίας από το μπαλκόνι του μοναδική.
Λίγο αργότερα εγκαταλείπουμε την όμορφη Σμύρνη. Τελευταίες ματιές καθώς ξεμακραίνουμε, στο λιμάνι, την παραλία, το τελωνείο. Αποχαιρετούμε το αριστοκραικό Κορδελιό και οδεύουμε προς Τσεσμέ.
Σε λίγο, μια ώρα δρόμο αργότερα θα γευματίσουμς στον Τσεσμέ. Θ΄αποχαιρετίσουμε τους ευγενικούς ξεναγούς μας και θα κλείσουμε την επίσκεψη με την αναφορά του κ. Δημάρχου στο γνωστό σ΄όλους μας δημοτικό άσμα «Έχε γεία Παναγία τα μιλήσαμε. Όνειρο ήτανε. ΔΕΝ λησμονήσαμε»
Με αυτή τη συγκινητική παράφραση έκλεισε η αυλαία της αλησμόνητης εκδρομής μας.

Του Προέδρου των ΚΑΠΗ Νέας Σμύρνης
Θεόδωρου Σταυριάνιδη

kaph telikh.jpgkaph 2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Σταυριανίδης, το μέλος των ΚΑΠΗ κ. Καρβουνιάρης, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη κα Χαρά Σκολαρίκη και ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης, ο οποίος απέμεινε τιμητικά στην Πρόξενο το μετάλλλιο της Ν. Σμύρνης

Στην δεξιά τα μέλη του ΚΑΠΗ προ της Βιβλιοθήκης της Αρχαίας Εφέσσου