neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική Η νεοσμυρνιά υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη
facebook
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

birli_tina2.jpgΗ νεοσμυρνιά Τίνα Μπιρμπίλη, ορίστηκε εξωκοινοβουλευτική Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του 2009. Η επιλογή μιας συμπολίτισσας μας σε μια τόσο νευραλγική θέση τιμά ιδιαιτέρως και την πόλη μας, η οποία σύσσωμη της εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο της.
Νέα, συμπαθής, εργασιομανής, φυσιολάτρης, με εξαιρετικές σπουδές στα θέματα της αρμοδιότητάς της, η Τίνα Μπιρμπίλη είναι μια ιδιαίτερη σεμνή, αλλά και αντισυμβατική παρουσία, η οποία διόλου ενθουσιάζεται με τις δημόσιες εμφανίσεις. Ντύνεται απλά, γυμνάζεται ανελλιπώς, τρώει ελάχιστα, αγαπά ο,τιδήποτε περιβαλλοντικό και κατάφερε με σκληρή δουλειά να γίνει στα 39 της χρόνια η νεώτερη υπουργός της νέας κυβέρνησης και η πρώτη Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο νεοσυσταθέν Υπουργείο.

Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και ζει ακόμα στο πατρικό της στην οδό Θράκης κοντά στο Άλσος, μαζί με τον τετράχρονο γιο της Ανδρέα. Τη σταδιοδρομία της και όλη τη μετέπειτα πορεία της καθόρισε η γνωριμία της με το Γιώργο Παπανδρέου (με τον οποίο λέγεται ότι γνωρίστηκαν σε ένα γυμναστήριο στο Παγκράτι), αλλά και η συνεργασία της με τον Αντρίκο Παπανδρέου, καθηγητή Οικονομίας του Περιβάλλοντος.
Η σταδιοδρομία  της
Απόφοιτος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου απέκτησε το πρώτο της πτυχίο. Στη συνέχεια ακολούθησαν λαμπρές σπουδές στο Imperial Gollege απ’ το οποίο απέκτησε Μaster στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία το 1992 και διδακτορικό, στο ίδιο πανεπιστήμιο, για Περιβαλλοντική Οικονομία και Διαχείριση το 1995.
Ανήκε στο επιτελείο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ενός πολιτικού ο οποίος ξεχώριζε για τις θέσεις του στα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Συνεργάστηκε με τον Θάνο Βλαστό, αρχιτέκτονα- συγκοινωνιολόγο, στο επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν αυτός ήταν δήμαρχος Αθηναίων.
Με συνσυγγραφέα τον Θάνο Βλαστό συνέγραψαν μελέτη για το ποδήλατο σε 17 ελληνικές πόλεις με τίτλο «Φτιάχνοντας Πόλεις για Ποδήλατο – Στοιχεία Αισθητικής και Κατασκευής – Τα Πρώτα Παραδείγματα σε Ελλάδα και Κύπρο» Εκδόσεις ΟΞΥ, Αθήνα 2001], το οποίο διατίθεται δωρεάν από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η Τίνα Μπιρμπίλη συνεργάστηκε με τον Ανδρίκο Παπανδρέου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) ως διδάκτωρ στα Έργα Υποδομής, Υπήρξε επίσης σύμβουλος του Παπανδρέου σε θέματα περιβάλλοντος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η Τίνα Μπιρμπίλη ενσωματώθηκε στην ομάδα των συμβούλων του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ως υπεύθυνη για την πράσινη διπλωματία. Με αυτήν την ιδιότητα τον συνόδευε στις συναντήσεις του με προσωπικότητες που επίσης έδιναν βάρος στα περιβαλλοντικά ζητήματα ,όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η Τίνα Μπιρμπίλη έγινε γρήγορα «άνθρωπος του προέδρου» και για μια δεκαετία υπήρξε στενή συνεργάτης του. Έγραφε τους λόγους του, συμμετείχε σε επιτροπές και είχε ρόλο συμβούλου για θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πειστεί για τις ικανότητες της όλα αυτά τα χρόνια και από τη θέση του πρωθυπουργού πλέον αποφάσισε την ανέλιξη της κυρίας Μπιρμπίλη και την υπουργοποίησή της.
Καλή επιτυχία
Ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκης σχολιάζοντας την υπουργοποίηση της κας Μπιρμπίλη ανέφερε σχετικά: «Πήγε στον Άδωνι για καφέ…» πολλές φορές στην Πλατεία κι αυτό την κάνει ένα “δικό” μας άνθρωπο. Είναι και ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ και αυτό “ζεσταίνει” τη σχέση της με την πόλη ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό και η Πλατεία χαίρεται για την Τίνα.
Η παρουσία της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μας χαροποιεί γιατί μια Νεοσμυρνιά με την περιβαλλοντική παιδεία που διαθέτει, την ευαισθησία, την αντισυμβατική συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της ηγείται σε ένα κρίσιμο πόστο από το οποίο προσβλέπουμε και ως τοπική αυτοδιοίκηση στη συνεργασία για περιβαλλοντικά και οικολογικά αποτυπώματα στις πόλεις μας και στη Νέα Σμύρνη.
Η Τίνα Μπιρμπίλη εκπόνησε το 2000 μελέτη για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Νέα Σμύρνη, που η χάραξη του τράμ την «πάγωσε» αργότερα. Σήμερα εμείς, ως Δημοτική Αρχή, την «ξεπαγώνουμε» για να τη συνδέσουμε με το φιλικό και οικολογικό τραμ μας. Καλή επιτυχία στο έργο της από όλους εμάς τους συμπολίτες της.”