neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΛΙΓΟΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ "ΓΑΛΑΞΙΑ"
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - “ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ” ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

galajias.jpgΜε ελάχιστους καταληψίες συνεχίζεται πλέον η κατάληψη του «Γαλαξία», η οποία φαίνεται ότι βαδίζει προς το τέλος της. Οι δυνάμεις που στήριζαν την κατάληψη διασπάστηκαν και από τις 3 Νοεμβρίου έχει αποχωρήσει η πλειοψηφία των καταληψιών, η οποία ανήκε σε οργανωμένους πολιτικούς φορείς, θεωρώντας ότι ο χαρακτήρας της κατάληψης εκφυλίστηκε και από «ανοιχτή κατάληψη» μετατράπηκε σε «κλειστή κατάληψη στέγης»...

Διαφωνία επήλθε στις τάξεις της Συνέλευσης της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η πλειοψηφία της Συνέλευσης και πιο συγκεκριμένα τα μέλη από το ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «Μια πόλη ανάποδα» κλπ. Αφορμή αποτέλεσε η επιμονή κάποιων μεμονομένων καταληψιών να μένουν μόνιμα στο χώρο της κατάληψης. Η επιλογή αυτή θεωρήθηκε από την πλειοψηφία της Συνέλευσης ότι μετατρέπει την κατάληψη από «ανοιχτή», σε «κλειστή κατάληψη στέγης» και διαφωνόντας με το νέο χαρακτήρα της κατάληψης, αποχώρησαν από το «Γαλαξία», αν και ήταν πλειοψηφία, μη θέλοντας να ασκήσουν βία και να εκθέσουν το εγχείρημα.
Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου τα μέλη της κατάληψης που είχαν αποχωρήσει σε μια προσπάθεια να ξανασυζητηθεί το θέμα και η τύχη του «εγχειρήματος» της κατάληψης οργάνωσαν νέα Συνέλευση στο «Γαλαξία», η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε γιατί οι καταληψίες που είχαν παραμείνει στο χώρο είχαν κλειδώσει την πόρτα και απουσίαζαν μη θέλοντας προφανώς να συζητήσουν  ξανά.
Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα στο διαδίκτυο, αναφέρουν: «...Κατόπιν ισχυρής διαφωνίας σχετικά με το ποιός χωράει/χρειάζεται και ποιος όχι σε μια κατάληψη όπως ο ελευθεριακός κοινωνικός χώρος ελεύθερος γαλαξίας αποφασίσαμε κατόπιν αποχώρησης των δυο ισχυρότερων πλειοψηφιών στη συνέλευση (ανταρσύα, σύριζα) να συνεχίσουμε οι υπόλοιποι την κατάληψη από εκεί που την αφήσαμε. Mε σκοπό την αξιοποίηση του κτιρίου από την κοινωνία, σεβόμενοι την πολυσυλλεκτική δυναμικότητα του Δεκέμβρη, έξω από κομματικές γραμμές, με σύμμαχο την ορθή λογική, τη νεολαία και όλους αυτούς που ψάχνουν τρόπο έκφρασης της επαναστατικότητας και διαφορετικότητας τους. Θα συνεχίσουμε την κατάληψη στεκόμενοι αλληλέγγυοι στο κίνημα και σε όσους μάχονται για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων και των δικαιωμάτων/ελευθεριών της έκφρασης και δράσης του ατόμου. Οσο θα παρακολουθούμε την κοινωνία να βαίνει προς το χειρότερο θεωρούμε υποχρέωση μας ως ενεργά μέλοι να αντιδράσουμε μέσω αυτής της κατάληψης. Καλούμε για στήριξη όλους όσους χρειάζονται έναν χώρο αλληλεγγύης, εναλακτικής σκέψης και δράσης. Έναν ανεξάρτητο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο για τη νεολαία και όλους όσους νιώθουν καταπιεσμένοι στις υπάρχουσες δομές και καταστάσεις”.
Η Ανοιχτή Συνέλευση, όπως αποκαλούνται τα  μέλη που αποχώρησαν, εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της ανακοίνωση με την οποία αποτιμά το εγχείρημα, δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την ανακατάληψη του χώρου και δηλώνει “...παρούσα να υπερασπιστεί το χώρο από κάθε αρνητική εξέλιξη...”.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ελεύθερος Γαλαξίας


Εδώ και σχεδόν 11 μήνες, από τις 14 Δεκέμβρη του 2008, ανένταχτοι ενεργοί πολίτες μαζί με πολιτικές, δημοτικές και κινηματικές συλλογικότητες καταλάβαμε το κτίριο του «Γαλαξία», στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Το χώρο που σκόπιμα, εδώ και 10 χρόνια, η δημοτική αρχή είχε εγκαταλείψει. 
Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που πυροδότησε η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβρη, η κατάληψη λειτούργησε ως ανεξάρτητο κέντρο πληροφόρησης και δράσης. Σημαντικοί σταθμοί εκείνης της περιόδου ήταν οι μαζικές εκδηλώσεις και δράσεις για ζητήματα όπως η δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η αλληλεγγύη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη κ.α..
Μέσα στο Φλεβάρη, μετά από μια μαζική λαϊκή συνέλευση, αποφασίσαμε τη μετατροπή  του χώρου σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, μη εμπορευματικού χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή δεκάδες συμπολίτες, μας σε εθελοντική βάση, προσπάθησαν να μετατρέψουν ένα γιαπί χωρίς υποδομές σε φιλόξενο χώρο. Ήδη από τις αρχές Μάρτη σταμάτησε η κατάληψη στέγης (βραδινή παραμονή εντός του χώρου) και ο Γαλαξίας λειτουργούσε πλέον ως ανοικτός δημόσιος χώρος συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων, ως χώρος δημόσιας διαβούλευσης για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στις εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις, αποφασίζαμε για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες. Ομάδες εργασίας, σε εθελοντική βάση, έδιναν σχεδόν καθημερινά ζωή στον χώρο διοργανώνοντας προβολές ταινιών, παιδικές δραστηριότητες, συναυλίες, λαϊκά γλέντια, εκθέσεις ζωγραφικής, μαθήματα ξένης γλώσσας, υπολογιστών, μαγειρικής, χαριστικά παζάρια. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις για διεθνή και εργασιακά θέματα, για τους μετανάστες μικροπωλητές, για τους δημόσιους χώρους, για την επιστήμη και την ιστορική μνήμη. Φιλοξενήθηκαν συνελεύσεις εργαζομένων υπό καθεστώς απόλυσης καθώς και εκδήλωση από Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τη Γάζα.
Παρά τις πιέσεις, από την ακροδεξιά και το δημοτικό και πολιτικό κατεστημένο, κατορθώσαμε ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να κρατάμε το χώρο ανοικτό. Όλο αυτό το διάστημα, ένα μεγάλο τμήμα της νεοσμυρνιώτικης κοινωνίας αντιμετώπισε με συμπάθεια το εγχείρημα. Στήριξε την καμπάνια υπογραφών, ήρθε κοντά μας αλλά δεν ξεπέρασε τις λογικές ανάθεσης και τα κυρίαρχα πρότυπα, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία (οικονομική κρίση, έλλειψη ελεύθερου χρόνου κ.λ.π.).
Δυστυχώς όμως μια πολύ μικρή ομάδα εκ των συμμετεχόντων ανέπτυξε λογική ιδιοποίησης του χώρου. Αγνοώντας από το Σεπτέμβρη και μετά τις αποφάσεις της συνέλευσης θέλησε να μετατρέψει τον Ελεύθερο Γαλαξία από ανοικτό και δημόσιο κοινωνικό χώρο σε κλειστή κατάληψη στέγης. Οι προσπάθειές μας να τους μεταπείσουμε με πολιτικά επιχειρήματα, και όχι με οργανωτικά μέτρα, απέβησαν άκαρπες. Συνειδητά ή ασυνείδητα οδήγησαν την κατάσταση στον εκφυλισμό, με συνέπεια να αναγκαστούμε στις 3/11/2009 να αποχωρήσουμε, παρ’ ότι αποτελούσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία της συνέλευσης, προκειμένου να μην οδηγηθούμε στη φυσική σύγκρουση και τη χρήση βίας.
Για εμάς η κατάληψη δεν ήταν ένα καταφύγιο προσωπικών ή στενών πολιτικών επιδιώξεων. Προέκυψε από την ανάγκη επανοικειοποίησης και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου που συστηματικά καταπατείται. Θελήσαμε μάλιστα ο Ελεύθερος Γαλαξίας να λειτουργεί με ανοικτές και συλλογικές διαδικασίες ως χώρος αλληλεγγύης και δράσης για τη νεολαία, τους ανέργους, τους  εργαζόμενους, ντόπιους και ξένους. Αυτή την εικόνα του Ελεύθερου Γαλαξία θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή. Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε παρούσες και παρόντες για να τον υπερασπίσουμε από κάθε αρνητική εξέλιξη. Για να  παραμείνει ένας πραγματικά δημόσιος, μη εμπορευματικός χώρος για τις ανάγκες της πλατειάς κοινωνικής πλειοψηφίας της πόλης μας.


Νέα Σμύρνη,  13/11/2009
Ανοικτή Συνέλευση Ελεύθερου Γαλαξία /
http://eleftherosgalaxias.blogspot.com