neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
facebook
Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΑΠΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ - ΑΚΟΑ & ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 

Mε πρωτοβουλία διαφόρων ενεργών πολιτών προερχόμενων από το  ΣΥΡΙΖΑ, το Συνασπισμό, την ΑΚΟΑ και το χώρο της ευρύτερης αριστεράς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Δεκέμβρη & ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η ιδρυτική συνέλευση μιας νέας Δημοτικής Κίνησης στην πόλη μας. Όπως ανακοινώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου θα γίνει δεύτερη συνέλευση όπου θα ανακοινωθεί το όνομα της παράταξης και του αρχηγού της.

Στην εκδήλωση πρωτοστάτησε ομάδα 6 ιδρυτικών στελεχών αποτελεούμενη από τους: Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Παναγιώτη Πάντο, Απόστολο Ραζή, Σωκράτη Μαντζουράνη, Μαρία Βαμβουρέλλη, Ρουμπίνη Τσαμασίρου (αναφέρονται με τη σειρά που διακρίνονται στη φωτογραφία πάνω δεξιά), η οποία παρουσίασε τις θέσεις και τις αρχές της νέας Δημ. Παράταξης.
Σκοπός της νέας παράταξης, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη, είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής και στόχος η διεκδίκηση στις προσεχείς δημοτικές εκλογές την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ιδεών της.
Στις βασικές αρχές της παράταξης αναφέρονται η συλλογικότητα & η συμμετοχικότητα. Πρωταρχικοί στόχοι της είναι η διεύρυνση των δημόσιων χώρων, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η δημιουργία δομών και υπηρεσιών σταθερής και πλήρους απασχόλησης, η κατάργηση των ΣΔΙΤ, η ήπια τοπική ανάπτυξη με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, η κατάργηση των πολεοδομικών αυθερεσιών όπως π.χ. το κλείσιμο των πρασιών, οι παράνομες πινακίδες, η απόδοση των πεζοδρομίων στους πεζούς, η υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των μεταναστών, η διεκδίκηση εγγυημένων οικονομικών πόρων, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η ενεργοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων, η δημόσια λογοδοσία σε όλους τους τομείς, η διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης κ.ά.
Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη της νέας παράταξης είχαν στηρίξει τις προηγούμενες τετραετίες το συνδυασμό του νυν Δημάρχου Γιώργου Κουτελάκη. Τα μέλη δεν μηδένισαν το θετικό έργο του κ. Κουτελάκη στο οποίο, όπως αναφέρουν, συνέβαλαν και αυτοί, άσκησαν όμως δριμεία κριτική στον κ. Κουτελάκη και τον κατηγόρησαν ότι δεν προχώρησε σε μια σειρά από βασικές αναγκαίες τομές που είχε εξαγγείλει.
Πιο συγκεκριμένα τον εγκάλεσαν για το «ναυάγιο» της διαδικασίας μείωσης του συντελεστή δόμησης, για καθυστέρηση στον καθορισμό των χρήσεων γης, για μη αξιοποίηση του «Γαλαξία» και άλλων ελεύθερων χώρων που αποκτήθηκαν, για την παραχώρηση σε ιδιώτες των Δημοτικών Κιν/φων, για την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς,  για την προσπάθεια δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο στάδιο του Πανιωνίου κ.ά. Σύμφωνα με τη νέα δημοτική παράταξη η Δημοτική Αρχή δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και θεωρεί ότι έχει απομακρυνθεί από τις αρχικές ριζοσπαστικές της διακηρύξεις.
Καταληκτικά η νέα Παράταξη αναφέρει στη διακήρυξή της ότι θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, με έμφαση στις συλλογικές λειτουργίες, στη συμμετοχή και στον κοινωνικό έλεγχο, χωρίς συγκεντρωτικά μοντέλα άσκησης και νομής της εξουσίας, ενώ προς επίρρωση αυτών αναφέρει στις αρχές λειτουργίας της ότι η ολομέλεια θα συνεδριάζει 2-3 φορές το χρόνο, ότι οι αποφάσεις της ολομέλειας θα είναι δεσμευτικές για τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, οι οποίοι έχουν ανώτατο όριο 2 συνεχόμενων θητειών σε αιρετές θέσεις μετά από διάλειμμα τουλάχιστον 1 θητείας μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι για 2 ακόμα θητείες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 80 πολίτες. Στη τέλος ο λόγος δόθηκε σε όσους ήθελαν να μιλήσουν. Πολλοί (Πορταλιού, Στασινός, Προκόβας κ.ά.) σχολίασαν θετικά την ίδρυση της νέας παράταξης και συνεχάρησαν τα ιδρυτικά μέλη για την πρωτοβουλία τους, ενώ υπήρξαν και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους (Γκανής, Παπαχρήστου, Διαμαντόπουλος, Βουργουτζής κ.ά) που είχαν αντιρρήσεις σε αυτά που ακούστηκαν. Πιο συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Συμμετοχικού Προϋπολογισμού Ν. Σμύρνης και μέλος της ΑΚΟΑ κ. Βουργουτζής ανέφερε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες προσπάθειες οι οποίες απέτυχαν όλες. «Για να πετύχει μια νέα κίνηση», είπε ο κ. Βουργουτζής, «χρειάζεται να ενώνει κόσμο και εμένα μου φαίνεται ότι το κείμενό σας είναι καταγγελτικό για τη Δημοτική Αρχή. Σε πολλά μάλιστα αδικεί το έργο της π.χ. είχε γίνει δημόσια διαβούλευση στο Άλσος για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, υπάρχει αντιδημαρχία Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και διοργανώθηκαν συνελεύσεις κατοίκων σε όλες τις γειτονιές, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει πολιτική της δημοτικής αρχής για τους μετανάστες, ενώ και για το «Γαλαξία» υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πολυπολιτισμικό κέντρο και οι εργασίες είχαν προχωρήσει σημαντικά... Η ένταση δεν οδηγεί πουθενά, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη δε γίνεται τίποτα...» ανέφερε χαρακτηριστικά και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ξανά τον Ιανουάριο.