neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτική ΙΣΧΥΡΟΣ & ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
facebook
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

O Προϋπολογισμός του Δήμου Ν. Σμύρνης για το 2010, ύψους 72,715 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις 12 Ιανουαρίου από το Δημ. Συμβούλιο της πόλης μας. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη ο Δήμος μας είναι οικονομικά ισχυρός όσο ποτέ και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 7,5 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει άμεσα σειρά προγραμματισμένων έργων χωρίς να υπερχρεωθεί ο Δήμος με δανεισμό…

Ο Προϋπολογισμός του 2010 αποτυπώνει, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Κουτελάκη, τη συνεχή βελτίωση της οικονομικής θέση του Δήμου μας, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των ΟΤΑ που διατηρούν τα οικονομικά τους σε υψηλά επίπεδα. Αδιάσειστο στοιχείο για την παραπάνω διαπίστωση και μάλιστα απόλυτα μετρήσιμο αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτελάκη, το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου, το οποίο από 4.200.000 € το 2008 φέτος ανέρχεται σε 7.500.000 € δηλ. μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 70% χωρίς ο Δήμος να έχει αναλάβει πρόσθετες βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η ισχυρή οικονομική θέση του Δήμου μας τον καθιστά ισχυρό, αυτοδύναμο, ανεξάρτητο και αυτόνομο ρυθμιστή του μέλλοντός του, μακριά από λογικές «επαίτη» της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
Στον αντίποδα τώρα η αντιπολίτευση καταψήφισε ως είθισται τον Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα Νόρα Κατσέλη χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «παχιά λόγια, ωραία και μεγάλα», ενώ ανέφερε επίσης ότι έχει υψηλούς δείκτες αστοχίας στην είσπραξη των εσόδων. «Υπόσχεται πολλά, υλοποιεί ελάχιστα και φτιάχνει ταμείο!» σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Κατσέλη.
Ο αρχηγός της παράταξης «Νέα Σμύρνη – Νέα Σελίδα» κ. Στάθης Κούπας αφού εξέφρασε αρχικά κάποιες αμφιβολίες για το ύψος του υπάρχοντος αποθεματικού, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού είναι η μισθοδοσία και οι υποχρεωτικές δαπάνες ενώ μόνο το 2,5% είναι επενδύσεις, σχολίασε το γεγονός ότι πολλά έργα είχαν εξαγγελθεί και πέρυσι, ενώ με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις θέσεις της παράταξής του για πολλά θέματα της πόλης με κυρίαρχο το θέμα του νέου γηπέδου του Πανιωνίου για το οποίο τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της κατασκευής του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Όπως αναφέρεται στο «Ετήσιο Πρόγραμμα δράσης του 2010» στο νέο προϋπολογισμό γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν και να συγκρατηθούν δαπάνες λειτουργικού χαρακτήρα και να προγραμματιστούν δαπάνες που θα αυξάνουν την κοινωνική ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες, προγράμματα και έργα. Προσπάθεια της δημοτικής αρχής θα είναι, όπως αναφέρεται, χωρίς να μειωθεί το συσσωρευμένο αποθεματικό του Δήμου να πραγματοποιηθούν ή να ωριμάσουν για δημοπράτηση έργα όπως: το Γκαράζ Καθαριότητας του Δήμου, η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την περιβαλλοντική προστασία της πόλης σύμφωνα με Περιβαλλοντική μελέτη του Δήμου,  η έναρξη δημιουργίας του πρώτου τμήματος του Δικτύου Ποδηλατόδρομων, η δημοπράτηση του νέου μεγάλου ενοποιημένου και αναπλασμένου χώρου της Πλ. Χρυσοστόμου Σμύρνης μέχρι την Εστία, η διεύρυνση του δικτύου πεζοδρομήσεων, η προετοιμασία για νέους υπόγειους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, η δημιουργία στα σχολεία νέων πράσινων ταρατσών και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η δημοπράτηση νέου πολυδύναμου – βιοκλιματικού κλειστού Γυμναστηρίου 3.500 θέσεων και του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Αρτάκης, η ανέγερση του νέου παιδικού σταθμού στην οδό Σινώπης, η διαμόρφωση μεγάλου ενοποιημένου χώρου πρασίνου – περιπάτου από Ανδριανουπόλεως έως Αγκύρας, η νέα διαμόρφωση μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων Ομήρου & Παλαιολόγου, η διαμόρφωση στη Δέγλερη νέου χώρου κλειστών & ανοικτών αθλοπαιδιών, η δημοπράτηση νέων πτερύγων στα σχολικά συγκροτήματα Νικομηδείας & Θράκης, η μετατροπή του «Γαλαξία» σε δημοτικό πολιτιστικό χώρο με παράλληλη λειτουργία του ψηφιακού μουσείου του Δήμου, την ανάπτυξη νέων κοινωνικών δομών από τη Δημοτική Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, Β’ Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Μελέτη για νέες προσεγγίσεις στα θέματα χρήσης γης, ανάπτυξη και έμφαση στα θέματα συμμετοχικού προϋπολογισμού κ.ά.