neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Απόψεις
facebook
Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Απόψεις

Γράφει η Έφορος της Εστίας Ν.Σμύρνης, Βιργινία Δ. Χαμουδοπούλου - Κωνσταντινίδου

Όταν αναφερόμαστε στην «ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» συνήθως έρχεται στο νου μας το επιβλητικό, περικαλλές Μέγαρο, που δεσπόζει στην είσοδο της Νέας Σμύρνης. Όμως το Μέγαρο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Απριλίου 1975 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μιχ. Στασινόπουλο και με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου, ήταν το επιστέγασμα λαμπρού εθνωφελούς και κοινωφελούς έργου από τον αείμνηστο Δημιουργό και επί 46 έτη Πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ (1938-1983), Πάνο Χαλδέζο (1898-1983).

Περισσότερα...

strofi neas smyrnhs logoΣτο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς το ιδανικό θα ήταν να εστιάζουμε στις ευχές για καλή πρόοδο και στον ενθουσιασμό για τη μάθηση. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε βασικές πτυχές, και τα οποία δυστυχώς αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων, αντί να μειώνονται.

Περισσότερα...

Γράφει  ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΤΟΡΗΣ, Εκπαιδευτικός Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Κάθε χρόνο η ίδια δουλειά. Αγωνία για χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν για μια θέση στους Δημοτικούς Παιδικούς  Σταθμούς.  Κάθε χρόνο νέοι περιορισμοί. Έτσι αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι και οι διοικούντες πανηγυρίζουν ότι κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα.

-Η επιδότηση ανα παιδί συνεχώς μειώνεται και την ώρα που οι Δήμοι προσπαθούν να απαλλάξουν απο την καταβολή τροφείων  όλο και περισσότερες ομάδες πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα προσπαθε΄να βρει τρόπους για την επιβολή τροφείων σε όλους.
Η ΚΕΔΕ ζητά το ποσό της επιδότησης να φτάσει στα 250 εκ. ευρώ για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις παιδιών. Υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 100.000 γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια περικοπής δικαιούχων ώστε να φαίνεται ικανοποιητικό το ποσοστό κάλυψης των αιτήσεων.
Η περιφέρεια πλέον έχει την ευθύνη για την διεκδίκηση και εύρεση αναλόγων κονδυλίων.
Χρειάζεται επαγρύπνηση.  Πιστεύω  ότι πρέπει κατ΄αρχάς :
1)Όλοι οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα των παιδικών σταθμών να στείλουν διαμαρτυρία για τους επιπλέον περιορισμούς του προγράμματος ΕΣΠΑ.
2)Να ενημερώσουν τους γονείς και αυτοί με τις υπογραφές τους καταρχάς να ενισχύσουν το διεκδικητικό κίνημα.
3)Να πιεστούν περαιτέρω τα αρμόδια υπουγεία για την τελική έγκριση του απαραίτητου προσωπικού ώστε το Σεπτέμβριο να αρχίσει ομαλά η λειτουργεία των παιδικών σταθμών. Να μην επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο των διμηνιτών το οποίο είναι απαράδεκτο και ψυχοφθόρο, τόσο για την σωστή και ομαλή μελέτη των νηπίων στο περιβάλλον του «σχολείου», όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους ανθρώπους που καθημερινά καλούνται να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους για να λειτουργούν όπως πρέπει οι σταθμοί.
4)Εμείς σαν νομικό πρόσωπο, όπως κάθε χρόνο, πρέπει να εγγυηθούμε ότι όσα παιδιά μέσω ΕΣΠΑ φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά ανεξάρτητα απο  την επιλογή τους ή όχι από το πρόγραμμα. Αυτό επιβάλλει η σωστή παιδαγωγική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και η στήριξη των οικογενειών τους και του προγραμματισμού τους. Πρέπει λοιπόν και αυτή με διάφορους τρόπους και δικούς της πόρους να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή.
5)Επίσης η δουλειά των τελευταίων χρόνων στους  παιδικούς σταθμούς, ο νέος παιδικός σταθμός που πέρυσι ξεκίνησε την λειτουργία του και φέτος μπορεί να καλύψει και άλλες θέσεις μπορούν να εγγυηθούν ότι θα ικανοποιηθούν σχεδόν όλες οι αιτήσεις φιλοξενείας (σε συνδυασμό με την Εθνική Στέγη). Υπάρχει σύστημα μοριοδότησης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια γνωστό σε όλους ώστε να μπορεί ο καθένας να ελέγξει την κατάσταση. Η προσπάθεια μας είχε με τρόπο αντικειμενικό να προσφέρουμε στους δημότες μας αυτό που δικαιούνται χωρίς ρουσφέτια και προσωπικές εξυπηρετήσεις. Η φιλοξενεία των παιδιών στους παιδικούς μας σταθμούς είναι δικαίωμα όλων και πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Με τρόπο δίκαιο και αξιοπρεπή.

zervaslowΓράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, γεωπόνος.

Δεν είναι λίγες οι φορές -μάλλον είναι πολλές- που στην Υπηρεσία Πρασίνου ενός αστικού Δήμου έρχονται «κλήσεις» ή «αιτήσεις» που να αφορούν στα… «ενοχλητικά» δένδρα που οι πολίτες απαιτούν να κοπούν, ενώ πολλές φορές παίρνουν το νόμο στα χέρια τους κόβοντας τα ή θανατώνοντας τα μόνοι τους.

Ενώ κάποια από τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια πολλές φορές, οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται είτε επειδή δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, είτε επειδή το προσωπικό δεν είναι εξειδικευμένο ή ακόμη επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο κι έχει να κάνει με τη συνολική προσέγγιση των πολιτών, αλλά και των επιστημόνων του αντικειμένου. Ας κάνουμε λοιπόν μία προσπάθεια «προσέγγισης» της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πρασίνου ενός Δήμου ως προς τον παιδευτικό της ρόλο και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν ίσως να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ποιοτικά.

Περισσότερα...

KASTORIS lowΓράφει ο Θεόδωρος Καστόρης, Εκπαιδευτικός - Αντιπρόεδρος Κέντρου Κοιν. Προστασίας & Αλληλεγγύης

Τελειώνοντας η θητεία αυτής της Δημοτικής Αρχής, άρα και η δική μας, θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για ό,τι προσπαθήσαμε να κάνουμε, αλλά και κάποιες σκέψεις για το αύριο, βγαλμένες μέσα από τις ανάγκες και τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει, μελετημένες προτάσεις, επόμενα άμεσα βήματα που βγαίνουν μέσα από τη γνώση μας για το χώρο.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...