neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Ιστορία-Λαογραφία
facebook
Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Ιστορία-Λαογραφία

OrkosFilikonlowΣτα πλαίσια του διακαούς πόθου για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και με σαφή την επίδραση των μυστικών εταιρειών της Ευρώπης, συναντιούνται το 1814 στην Οδησσό τρεις Έλληνες και αποφασίζουν τη σύσταση μιας αυστηρά συνωμοτικής οργάνωσης, η οποία θα προετοίμαζε τον ξεσηκωμό όλων των Ελλήνων. Πρόκειται για τον Νικόλαο Σκουφά, 35 χρόνων, από το Κομπότι της Άρτας, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, 42 χρόνων, από την Πάτμο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, 26 χρόνων, από τα Γιάννενα. Και οι τρεις έχουν ήδη γίνει κοινωνοί των επαναστατικών ιδεών και του εταιρισμού.

Περισσότερα...

1_lykeio_mpoyaΈνας από τους διάσημους λυκειάρχες του Λυκείου Αρρένων Νέας Σμύρνης ήταν ο Διαμαντής Τρυπηντής, γνωστός και ως «Μπούα». Ήταν λυκειάρχης του Λ.Α.Ν.Σ από τις αρχές μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το παρατσούκλι «Μπούα» το πήρε από τον χρυσό ολυμπιονίκη των τετρακοσίων μέτρων από την Ουγκάντα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, Τζων Άκι Μπούα, λόγω της ομοιότητας που  μ’ αυτόν. Οι απόφοιτοι εκείνης της εποχής θυμούνται τον Τρυπηντή για την αυστηρότητά του, αλλά και την πειθαρχία, ενώ  αξέχαστο παραμένει το σύνθημα του ΛΑΝΣ: Είμαστε απάτσι; ΟΧΙ! Είμαστε παπούα; ΟΧΙ!   Δεν είμαστε απάτσι , δεν είμαστε παπούα, είμαστε απόγονοι του τρομερού του Μπούα!
Στις φωτογραφίες που προέρχονται από το αρχείο του σχολείου ο  θρυλικός διευθυντής της Λ.Α.Ν.Σ  Διαμαντής Τρυπυντής  σε απονομή βραβείου και η κερκίδα του ΛΑΝΣ σε μαθητικούς αγώνες της δεκαετίας του 70.lans_opadoi_se_ghpedo

estia_koyn-zakas__1977estia_koyn_1977Ιστορικές φωτογραφίες από εκδήλωση του 1977 της Εστίας Ν. Σμύρνης προς τιμήν του Κάρολου Κουν. Στην πρώτη διακρίνονται από αριστερά ο Σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας της Εστίας κ. Ανδρέας Ζάκας, ο Κάρολος Κουν, ο Μάριος Πλωρίτης και ο Δημήτρης Μαρωνίτης, στη δεύτερη γενική άποψη της αίθουσας εκδηλώσεων της Εστίας με τον τιμώμενο Κάρολο Κουν στο μέσον στην πρώτη σειρά και στο βήμα τον Ανδρέα Ζάκα.

Σήμερα με αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θεατράνθρωπου Κάρολου Κουν ο Ανδρέας Ζάκας τις μοιράστηκε μαζί μας, τον ευχαριστούμε πολύ!!!

xrysostomos neos.jpgΜε αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τον εορτασμό της μνήμης του, δημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα στο Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, τον οποίο η εκκλησία μας ανακήρυξε  Άγιο. Στο βιβλίο του «Ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος» o Σαράντος Ι. Καργάκος αναφερόμενος στο μαρτυρικό θάνατο του Χρυσοστόμου, γράφει: «...Ο Χρυσόστομος δίκαια ανήκει στους μεγαλομάρτυρες του έθνους, που κρατούν ψηλά την περηφάνειά του, όταν την τσακίζουν με τη δειλία τους και την αβελτηρία τους οι πολιτικοί μας ηγέτες». Στην απροστάτευτη Σμύρνη, που όλοι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες την εγκαταλείπουν προστρέχει να βρει καταφύγιο όλος ο άμαχος πληθυσμός της Μ. Ασίας. Ο μόνος που δεν την εγκαταλείπει είναι ο Χρυσόστομος.

Περισσότερα...

agia_foteinh_2_internet_Το βιβλίο της Όλγας Βατίδου «Ρωμνάκια & Παλιά Σμύρνη» είναι μια εξαίρετη μελέτη Ιστορική & Ηθογραφική όπου η συγγραφέας με πολύ γλαφυρό τρόπο αφηγείται έθιμα, παραδόσεις και αναμνήσεις από την αλησμόνητη ζωή στην παλιά Σμύρνη. Με την ευκαιρία της εορτής του Πάσχα ας θυμηθούμε όλοι μερικά από τα έθιμα της Σμύρνης μέσα από τα μάτια των παιδιών, γιατί τα παιδιά των ελλήνων της Σμύρνης τα λέγανε Ρωμνάκια...

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

Σελίδα 1 από 2

Έναρξη
Προηγούμενο
1